La ciutat de Girona ha reconegut l'aportació de l'arqueòleg Miquel Oliva Prat (1922-1974) en la protecció del patrimoni amb la col·locació d'una placa a la seva casa natal, situada al número 22 del carrer de la Força.

La vídua del doctor Oliva, Dolors Sans, els seus fills -Francesc, Miquel Àngel i Coralí-, la seva germana i altres familiars i amics de l'homenatjat van participar en l'acte organitzat per l'Ajuntament. L'alcalde, Carles Puigdemont, va afirmar que "la ciutat ha de ser un gran àlbum de cromos dels nostres gironins il·lustres" i va considerar que "l'esperit de la seva herència i dels seus deixebles ha fet que siguem com som i que tinguem una ciutat i unes comarques gironines on tenim una estima especial pel patrimoni i pel que ens ve del passat".

Isabel Oliva va llegir un poema en el qual va recordar el seu germà i va explicar, a tall d'anècdota, que Oliva "va aprendre a caminar a les escales de la Catedral", un espai que està a pocs passos de la seva casa natal. Per últim, Miquel Àngel Oliva Sans va elogiar la figura del seu pare i va subratllar que "actes com aquests ens ajuden a prendre consciència i a comprendre millor la dimensió" de la tasca que va portar a terme, especialment, pel que fa a "la defensa i la conservació del patrimoni".

Miquel Oliva Prat va dirigir el Museu Arqueològic de Girona i el Servei d'Excavacions i del Servei de Monuments de la Diputació. Llicenciat en Filosofia i Lletres i doctorat a la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre el jaciment ibèric d'Ullastret, va destacar en la protecció i la recuperació del patrimoni arquitectònic i monumental de la demarcació.