"Carles, no vull ser un problema per a ningú ni estar en un lloc on no em volen ni valoren la feina que faig". Aquest és només un fragment de la carta de renúncia que el primer tinent d'alcalde i líder d'Unió a l'Ajuntament de Girona, Jordi Fàbrega, va presentar a l'alcalde, Carles Puigdemont, el passat mes de febrer. La missiva incloïa també una llista amb unes 40 qüestions que no havia pogut parlar amb el batlle, com ara l'auditoria de viabilitat del cementiri nou de Girona, la reestructuració del servei de sostenibilitat o la tarificació ecosocial de l'aigua. Al final, però, Unió va evitar que la dimissió es fes efectiva.

En la missiva, a la qual ha pogut tenir accés Diari de Girona, Fàbrega retreia a Puigdemont que no tingués mai temps per poder despatxar temes amb ell: "Carles, segurament el problema és meu, que he estat treballant trenta anys sol i no sé fer-ho prou bé, però no és fàcil trobar un moment per parlar amb tu. Vas molt atrafegat!", escrivia el primer tinent d'alcalde. En aquest sentit, recordava que havia escrit feia dies un correu al cap de gabinet de Puigdemont, Francesc López, amb 37 temes a tractar -que llavors ja s'havien convertit en 40- i pels quals encara no havia rebut resposta. Entre ells, el també responsable de Sostenibilitat destacava que "hi ha temes molt urgents, com la llicència dels serveis funeraris, que està caducada, o el vessament de les aigües residuals de Fornells per culpa d'una obra mal feta". D'altra banda, també recordava que tenia per resoldre des de feia dos anys qüestions com l'equiparació salarial dels escombriaries, l'escorxador del Gironès "i un piló de temes menors que no s'acaben de tancar". Alguns d'ells, però, sí que s'han resolt des del febrer a l'actualitat.

Renúncia aturada

Fàbrega també va escriure a Puigdemont que veia que amb la resta de regidors no tenia aquests problemes, "o almenys ho dissimulen més bé". "Jo tenia una altra idea de la política municipal, fruit d'una etapa anterior a l'Ajuntament", va assenyalar. Per això, va fer palès el seu malestar a l'Ajuntament: "Carles, no vull ser un problema per a ningú ni estar en un lloc on no em volen, ni valoren la feina que faig, ni tampoc les ganes que hi poso i, si vols que et digui la veritat, que es posi en entredit la meva lleialtat institucional cap a la teva persona, res més lluny de la meva intenció!". Per això, mostrava la seva voluntat de plegar: "Per aquest motiu, Carles, no és que posi el meu càrrec a la teva disposició, sinó que senzillament plego", va escriure, tot explicant que tornaria a dedicar-se a la seva professió, la jardineria: "M'hi guanyava la vida. Treballa molt, però tenia temps per a la meva família", acabava la carta.

Segons apunten diverses fonts, malgrat que el primer tinent d'alcalde va arribar a entregar la carta a Puigdemont, finalment Unió va frenar la dimissió i Fàbrega ha continuat exercint com a primer tinent d'alcalde i regidor de Sostenibilitat.

Aquesta carta es fa pública just després que Fàbrega critiqués durament Puigdemont i el regidor de Serveis Socials i secretari d'organització d'Unió, Eduard Berloso, durant l'assemblea que va servir dilluns per proclamar Isabel Muradàs nova candidata i que va deixar Fàbrega fora de la llista. La decisió ve després d'un mandat en què Fàbrega, anterior cap de llista, ha anat perdent pes polític mentre que Muradàs n'ha anat guanyant. Primer, l'alcalde li va treure la regidoria del barri de Sant Narcís (que va anar a parar a Joan Alcalà) i la del Projecte Ferroviari (que es va quedar Carles Ribas), i després va perdre també Participació Ciutadana (que va anar a mans d'Eduard Berloso). D'aquesta manera, actualment només gestionava Sostenibilitat. En canvi, Muradàs, a part de ser la regidora d'Educació i Esports, també va ser directora territorial de Governació i actualment és la cap de gabinet de la Diputació de Girona.

Palau i Estanyol, cares noves

Segons la llista aprovada dilluns, Muradàs estarà acompanyada, a part d'Eduard Berloso, per la doctora Eva Palau (cap d'Urgències de la Clínia Girona) i el director dels serveis territorials d'Agricultura a Girona, Vicenç Estanyol. Aquests són els candidats que tenen més possibilitats de ser escollits, ja que Unió té actualment quatre regidors. Els següents a la llista són Albert Colomer i Roser Urra, actual regidora de Joventut. En aquest sentit, Urra també té poques possibilitats de ser escollida, o sigui que molt probablement també deixarà l'Ajuntament. La candidatura estarà completada per Mercè Garcia, Assumpció Rodríguez, Francesc Xavier Chaparro i Francesc Xavier Hortal. A més, en formaran part també dos membres d'Unió de Joves. Fàbrega, però, va lamentar que no se l'hagués tingut en compte a l'hora d'elaborar la llista, i per això va votar en blanc.

Diari de Girona es va intentar posar ahir en contacte amb el regidor Jordi Fàbrega, però no va ser possible.