La marihuana s'ha convertit en la droga més habitual que els agents de la Policia Municipal de Girona comissen durant els controls que es fan per les Fires de Sant Narcís. Des del 24 d'octubre, agents del cos policial gironí realitzen patrullatges i controls de trànsit a la zona de les atraccions, barraques i els principals accessos a la ciutat. L'intendent en cap del cos, Josep Palouzié assegura que fins ara han notat un descens del nombre de comisos, agressions, assistències sanitàries i troballes d'armes prohibides en comparació amb l'any passat. "Està anant força bé i esperem que aquest cap de setmana es confirmi aquesta tendència", afegeix.

Durant tots els dies de les Fires, els agents de la Policia han realitzat controls de trànsit i patrullatges amb agents de paisà i uniformats tant per les zones amb més ?afluència de ciutadans -com les atraccions i les barraques de La Copa- com en els principals accessos viaris de la ciutat.

En concret, fan tres controls de trànsit cada nit, sobretot als accessos nord i sud de la ciutat, a la carretera Barcelona i a la rotonda situada davant de l'Hospital Josep Trueta. Els dispositius arrenquen al voltant de la mitjanit i es mantenen fins ben entrada la matinada. "La intenció és dissuadir totes aquelles persones que portin drogues o elements que puguin complicar l'ordre i, posteriorment, enxampar aquells que agafen el vehicle beguts posant el perill els altres conductors", explica l'intendent en cap de la Policia.

En principi, els policies es divideixen en dos equips. Un treballa per la zona de les atraccions i La Copa, mentre que l'altre realitza ?testos d'alcoholèmia i substàncies estupefaents. Cal destacar que aquesta passada matinada de dissabte, els agents van incrementar els controls i el nombre d'efectius en tractar-se d'un dia festiu abans d'una vigília.

A més, ha estat una ocasió especial ja que ha actuat per primer cop la nova unitat canina de la Policia Municipal de Girona, que compta amb dos guies canins i quatre animals, dos d'ells en servei i dos més en fase de formació. "Els gossos poden detectar bitllets però nosaltres els tenim ensinistrats perquè trobin haixix, marihuana, cocaïna i heroïna. La gent s'espanta quan veu el gos i treu tot el que porta", assegura Palouzié.

Segons el cap de la Policia, durant els darrers deu anys s'ha notat un canvi pel que fa al consum de ?drogues. Ara fa una dècada, els conductors que aturaven acostumaven a prendre "drogues dures" com cocaïna i heroïna. Actualment això ha canviat i cada cop s'incrementa més el consum de "drogues toves", sobretot marihuana. Només cal repassar les comissions d'aquests últims dies de controls de Fires. "La substància que detectem més és la marihuana; el haixix està de baixa", destaca.

Només en la primera mitja hora del control de la matinada de dissabte, els agents van aixecar quatre actes de comís a conductors que portaven marihuana i van enxampar dos conductors que havien intentat fugir en veure el control. "Es una droga fàcil de conrear, es pot fer a qualsevol casa. En canvi l'actuació policial fa que cada cop sigui més difícil importar haixix, que ve de l'Àfrica", argumenta l'intendent en cap.

Per part dels conductors, la majoria dels ciutadans veuen amb bons ulls aquesta mena d'actuacions. És el cas de la Cristina, una veïna d'Olot, que aquesta passada nit tenia previst passar una bona estona ballant a La Copa. "Em semblen molt bé, són genials perquè a mi la setmana passada em van robar la bossa d'una estrebada a la zona de barraques; crec que va molt bé perquè hi ha gent que sobra", conclou.