El claustre de la Universitat de Girona ha rebutjat treure el títol de doctora honoris causa a la magistrada del Tribunal Constitucional Encarna Roca, que va ser distingida el 2012, per haver-se pronunciat en contra del procés sobiranista. La petició l'havien fet estudiants, professors i treballadors i ha rebut 42 vots a favor i un centenar en contra. Els detractors de la proposta -inclòs el rector, Sergi Bonet- han defensat que els mèrits acadèmics de Roca "es mantenen intactes", que no es pot retirar el títol per qüestions ideològiques i que només plantejar-ho "fa mal" a la imatge de procés sobiranista. D'altra banda, el claustre sí ha donat ampli suport al 9-N.

El reglament de la Universitat de Girona estableix que un claustre extraordinari es pot convocar si més d'una quarta part dels claustrals ho demana. Aquesta és la situació que s'ha viscut aquest dijous després que 77 membres del claustre -bàsicament treballadors, estudiants i personal docent investigador- recollissin signatures per convocar la sessió extraordinària per debatre tres punts: el posicionament de la UdG envers el 9-N, elevar aquesta petició a l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) i un tercer punt -el més polèmic- retirar l'honoris causa a la magistrada del TC Encarna Roca pels seus vots en contra de la consulta.

El claustre està format per 268 persones i aquest dijous han assistit a la sessió 163, el que suposa un 61% de participació. En iniciar el claustre, el rector ha volgut remarcar que la universitat ha de ser un espai de debat "lliure, crític i de compromís social" i ha defensat que, normativa en mà, la sessió s'havia de celebrar. "El ple ha de debatre pràcticament qualsevol qüestió si ho demanen una quarta part i hem de ser respectuosos amb la normativa", ha manifestat. Ara bé, també ha demanat que les votacions fossis secretes ja que es tractava de temes "d'una llibertat personal ideològica". Una proposta que el claustre ha acceptat i, per tant, cadascuna de les 163 persones ha hagut de posar la seva papereta dins una urna.

Finalment, la proposta de retirar l'honoris causa a Encara Roca no ha prosperat perquè hi ha hagut 42 vots a favor per 100 en contra (també hi ha hagut 14 en blanc i un de nul). Per contra, els altres dos punts han prosperat per un ampli suport. Pel que fa al primer punt, la UdG ha donat suport al 9-N amb s'ha aprovat a 141 vots a favor, 8 en contra i 8 en blanc. Pel que fa al segon punt, el suport també ha estat majoritari: 131 a favor, 11 en contra, 14 en blanc i un de nul.

Els arguments de defensors i detractors

L'encarregat de defensar la proposta de retirar l'honoris causa ha estat un membre del personal d'administració i serveis de la UdG, Pau Planas. En el manifest que ha llegit, ha assegurat que no es tracta de jutjar els seus posicionaments de Roca en el marc del Tribunal Constitucional -"és lliure de pensar el que vulgui", ha dit- sinó de ser "coherents" amb els motius pels quals se li va atorgar la distinció. Planas ha recordat que la UdG la va investir honoris causa "pel seu compromís amb Catalunya i per l'aplicació dels seus coneixements al servei del progrés del país". "Aquests arguments creiem que ja no són vàlids i cal fer un reajustament de la situació", ha demanat Planas.

Darrera seu hi ha hagut tretze intervencions i, d'aquestes, només dues han estat per donar suport a la proposta. Entre els detractors també hi ha el rector, Sergi Bonet, que ha reconegut que votaria a favor dels dos primers punts però s'ha mostrat totalment en desacord amb el que fa referència a Encarna Roca. Segons ha argumentat el rector, tots els mèrits acadèmics pels quals al 2012 se li va atorgar el títol "es mantenen intactes" i, a més, ha apuntat que també "manté el compromís i la vinculació" amb la UdG. Bonet ha recordat que la normativa espanyola només permet retirar un títol d'aquestes característiques si la persona ha comès un delicte o un frau acadèmic.

En acabar el claustre, Bonet ha explicat que ha pogut parlar amb la magistrada i que ha entès "perfectament" que la normativa del claustre permetia debatre sobre aquesta qüestió. "De la mateixa manera que ella ha d'admetre a tràmit un recurs al Tribunal Constitucional perquè està ben formulat entén que a la universitat passa el mateix i hem de debatre-ho perquè hi ha prou membres del claustre que ho han demanat", ha manifestat.

També ha demanat la paraula el degà en funcions de la Facultat de Dret, Albert Ruda, que ha explicat que havien aprovat per comissió de govern una resolució en contra de la proposta. Ruda ha mostrat un "rebuig absolut" a la petició de retirar-li la distinció a Roca i ha destacat que els honoris causa s'escullen per "mèrits científics i acadèmics i aquests es mantenen igual". "Aquesta proposta no s'hauria d'haver presentat mai i assumir-la seria impropi d'una universitat", ha manifestat.

Al seu torn, l'exrector Josep Maria Nadal s'ha mostrat decebut també per la proposta perquè creu que la UdG no ha d'excloure a ningú per qüestions ideològiques i que el procés sobiranista no ha de ser excloent. L'exrectora Anna Maria Geli també ha demanat que la llibertat de pensament es respecti en tot moment. Així mateix, el director de l'escola de doctorat, Miquel Solà, també ha destacat els "mèrits brillantíssims" de la magistrada i ha dit que portar aquest debat al claustre "no és un pas en la bona direcció".

Entre les veus discordants també hi ha la del conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que va declarar dimecres que no veia amb bons ulls la proposta. Segons el conseller, els doctorats honoris causa no s'han de donar ni treure per raons polítiques. "Encara Roca mereix tot el meu respecte, en aquest moment té una feina molt difícil com a magistrada del TC", va manifestar.