L'Audiència de Girona ha condemnat a 10 anys de presó l'indigent que va escanyar una dona de 77 anys amb una corda i va ocultar el cadàver embolicat amb una catifa en un bosc de Llagostera (Gironès) el juny del 2011. La sentència recull el veredicte del jurat popular que va declarar Jindrich Cermak culpable d'un delicte d'assassinat després de concloure que va actuar de forma "sobtada i inesperada" quan va atacar la víctima per l'esquena, en l'espai reduït d'una furgoneta i aprofitant-se de la confiança que li tenia perquè feia anys que eren amics. La sentència aprecia a Cermak un atenuant molt qualificat de confessió, tal com van demanar fiscal i defensa en l'escrit de conclusions definitiu conjunt.

La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Carme Capdevila, recull el veredicte emès pel jurat popular que, sense cap escletxa de dubte va declarar Jindrich Cermak culpable d'assassinat.

Segons declara provat la sentència, entre els dies 19 i 21 de juny del 2011 l'acusat es va oferir a portar la víctima en furgoneta fins a casa exposant que abans havien de parar a una zona boscosa de Llagostera per deixar menjar als gossos que hi tenia Cermak. Un cop allà, el processat va agafar una corda del maleter, li va col·locar al voltant al coll a la dona i la va deixar sense respiració fins que va morir per asfíxia.

D'acord amb el que va concloure el jurat popular per unanimitat, la sentència ressalta que Cermak va agafar la víctima "totalment desprevinguda" quan la va atacar per l'esquena, de forma "sobtada i inesperada" i en un espai tan reduït com és el seient del copilot d'una furgoneta. L'Audiència el condemna per assassinat perquè la víctima no va tenir cap possibilitat de defensar-se.

Després de matar-la, Cermak va embolicar el cos en una catifa que també duia a la furgoneta i va ocultar el cadàver en una riera seca que hi havia al bosc. L'acusat coneixia perfectament la zona, perquè estava a escassos 20 metres d'un campament il·legal on havia viscut durant un temps i on tant la Policia Local de Llagostera com els Mossos d'Esquadra l'havien identificat. No va ser fins cinc mesos després de l'assassinat que uns boletaires van trobar les restes òssies de la víctima.

Durant la seva declaració davant el tribunal popular, Cermak va exposar que havia matat la víctima perquè havia insultat la seva mare dient que era una "puta de 30 euros".

La sentència li aplica a Cermak un atenuant molt qualificat de confessió perquè ressalta que la seva autoinculpació va ser essencial per esclarir el crim. De fet, tant el fiscal Víctor Pillado com el lletrat de la defensa, Samuel Garcia-Quintas, van presentar un escrit de conclusions definitiu conjunt al final del judici demanant la condemna de 10 anys tenint en compte la confessió, que li ha rebaixat significativament la pena a Cermak perquè s'enfrontava inicialment a 17 anys i 6 mesos de presó.

L'assassí va confessar espontàniament el crim als Mossos d'Esquadra el 20 de juliol del 2012 quan li prenien declaració com a testimoni per ser amic de la víctima. Això va ser uns mesos després que uns boletaires trobessin les restes de l'anciana en una riera seca al bosc.