El Col·legi de Metges de Girona desconfia del compromís de Salut sobre la continuïtat del programa de cirurgia cardíaca a l´Hospital Doctor Josep Trueta de Girona i continuarà «absolutament en alarma» per evitar que el canvi de centre de referència suposi el final de les intervencions de cor a la demarcació. Ho va afirmar ahir el president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana, en una declaració conjunta amb la delegada del sindicat Metges de Catalunya al Trueta, Núria Estanyol, i el coordinador de l´equip de cirurgians de la Vall d´Hebron, Albert Igual, que des del 2006 es desplaça un cop per setmana a Girona per fer una vuitantena d´operacions anuals. La resta de pacients són operats a Barcelona.

La setmana passada el conseller de Salut, Boi Ruiz, va explicar que s´estava estudiant la possibilitat de tancar el programa de cirurgia cardíaca del Trueta i traslladar les operacions dels pacients gironins a l´hospital Germans Trias i Pujol de Badalona que, a partir del 2015 passarà a ser l´hospital de referència per a Girona en lloc de la Vall d´Hebron. Salut, però, va assegurar dimarts a la tarda a través d´un comunicat que l´hospital gironí continuarà operant del cor i que el canvi de referència no tindrà conseqüències en el model del programa de cirurgia cardíaca.

La continuïtat del servei va tornar a ser ratificada ahir pel director dels serveis territorials de Salut a Girona, Josep Trias, que va explicar que el canvi en el centre de referència respon al nou Pla d´Atenció a la Cirurgia Cardíaca, que proposa una reorganització territorial que busca l´eficiència i l´equilibri en l´atenció del pacient, i que els especialistes de Can Ruti continuaran desplaçant-se a Girona per operar del cor. De fet, els professionals de Badalona ja s´han posat en contacte amb l´equip de cirurgia cardíaca actual i estan assistint a sessions clíniques a Girona de cara al gener vinent, quan assumiran la responsabilitat del programa.

Com fins ara, va explicar Trias, quantes i quines intervencions es fan des d´aquí i quines a Barcelona es decidirà «basant-se estrictament en els criteris mèdics». Trias, que va recordar que el Trueta és ­l´únic hospital fora dels cinc de referència de l´àrea metropolitana que fa cirurgia cardíaca, va assegurar que a finals del 2015, el número d´operacions que es faran a Girona serà similar al dels anys anteriors.

El president del Col·legi de Metges de Girona va explicar ahir que, malgrat que s´alegren de la decisió presa per Salut, «continuen preocupats» i mantenen «les precaucions i alertes» pels canvis anunciats en les darreres setmanes.

Vilaplana va assegurar que fa vuit anys, els professionals de Can Ruti ja es van negar a desplaçar-se al Trueta i per això el Col·legi veu «perillar» el servei i estarà «molt amatent al tarannà de Badalona». Subratlla que la voluntat del Col·legi és la continuïtat del servei i anar desenvolupant el programa, com es va prometre en els seus inicis.

Malgrat que Salut assegura que el canvi en la gestió es deu a una reestructuració territorial ­elaborada amb la Societat Catalana de Cirurgia Cardíaca i de la Societat Catalana de Cardiologia, Vilaplana ­replica que «no s´ha comptat per res amb Girona», i que s´ha escollit com a referència l´hospital de ­Badalona, «mal situat» i amb poc contacte amb el pacient gironí.

«Desestructurar un equip i un clima de treball no és anodí», va assegurar el portaveu dels metges gironins. En el mateix sentit, la delegada de Metges de Catalunya al Trueta, Núria Estanyol, va considerar que «no té sentit desmantellar una unitat que funciona per vestir-ne una altra de nova» i va alertar d'una possible estratègia recentralitzadora que podria convertit el Trueta en un «hospital de fireta».

Segons el doctor Igual, el Trueta pot fer «exactament les mateixes operacions» que es fan a Barcelona i atendre «el màxim risc». El coordinador del programa va explicar que la mortalitat a Girona és reduïda, d´entre el 3 i el 6%, i que «ja no val el tòpic» que diu que els malalts més complexos es deriven a Barcelona. El cirurgià va detallar ja que el 67% de les operacions fetes el 2013 van ser a pacients urgents o emergents, és a dir, que necessiten una intervenció en 24 o 48 hores.

Igual va assegurar que el model multihospital desenvolupat a Girona en col·laboració amb la Vall d´Hebron ofereix resultats i emergència i que «posa els seus coneixements a disposició de l´ICS perquè triï». «La prioritat és que el servei no tanqui, i si pot ser, no desmuntar o desvirtuar el que s´ha fet fins ara», va dir el cirurgià.