Girona és la tercera problació catalans on s'impulsa el projecte "Sempre acompanyats", després de Terrassa i Tortosa. L'acció pretén ajudar la gent gran que viu sola per tal que tingui espais on parlar, menjar o passar l'estona amb altres persones. De moment, es farà com a prova pilot al Barri Vell i al Mercadal, on el 17,25% de la població viu sola de les quals, el 29,20% són majors de 65 anys (455 persones). A Girona, les persones majors de 65 anys representen el 14,23% de la població, i d'aquestes, el 42,92% són més grans de 80 anys.

La idea és evitar que aquelles persones que pateixen situacions de soledat no volguda tinguin una xarxa de suport que els ajudi a la anar a espais de socialització, segons va explicar ahir Cristina Segura, del programa de la gent gran de la Caixa.

El programa està impulsat per l'Obra Social de la Caixa, Creu Roja i l'Ajuntament de Girona i inclou vint entitats i equipaments que són les que confeccionen aquesta malla: hi ha centres cívics, associacions de veïns i comerciants, els Serveis Socials i de Salut de l'Ajuntament, la policia municipal, els Mossos d'Esquadra, Càritas, el CAP Santa Clara, la Fundació Utopia, l'hospital Trueta i la parròquia del Mercadal. Aquestes entitats seran les encarregades de detectar els casos on una persona pot estar vivint sola tot i no voler-ho i que sovint són "invisibles" per la resta de població.

Aquestes entitats i espais engegaran els mecanismes per intentar trobar-li espais on es pugui relacionar amb altres persones. "Buscarem establir vincles per aquelles persones que se senten soles", va exposar Susanna Roig, en nom de Creu Roja. Va indicar que aviat es farà una campanya de sensibilització per promoure canvis en la societat que ajudin a prevenir la soledat de la gent gran i per detectar nous casos.

Entre les accions del projecte, s'acompanyarà la persona a participar en activitats en centres cívics, que puguin menjar juntament amb altres persones en espais comuns o ajudar-los a seguir rutes des de casa fins al punt on trobi on espai, per exemple, per jugar a cartes o simplement poder parlar.

El projecte s'emmarca en el programa de gent gran que l'Obra Social la Caixa duu a terme a Girona, a través d'EspaiCaixa, en el qual han participat un total de 28.562 usuaris al llarg del 2013. Ara l'entitat torna a apostar pel municipi per posar en marxa nous projectes dirigits a millorar la qualitat de vida de les persones més vulnerables, segons vaexplicar el director de l'àrea social de l'Obra Social la Caixa, Marc Simón, que va posar en relleu que la Caixa ha anat impulsat accions en matèria de salut, noves tecnologies, participació ciutadana. Josep Blanch, de la La Caixa, va encoratjar Creu Roja a desenvolupar l'actuació a Girona. De fet, Roser Llevat, va explicar que Creu Roja va atendre unes 450 persones grans l'any passat, a través de diferents programes de suport i promoció de l'autonomia personal: tallers, sortides, acompanyaments individualitzats, productes de suport amb la participació de 40 voluntaris.

El regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, va exposar les diferents accions que impulsa l'Ajuntament per ajudar la gent gran i la gent sense recursos.