L'Audiència de Girona jutja, la setmana vinent, l'excap d'urgències de l'hospital Santa Caterina de Salt acusat d'abusar sexualment de cinc pacients entre els anys 2008 i 2010. La fiscalia demana per a Josep C. M. una pena de 18 anys de presó i el mateix temps d'inhabilitació per exercir de metge. Les acusacions sostenen que el metge va "abusar de la seva condició i actuació professional" per sobrepassar-se amb les víctimes i, quan estava sol amb elles a la consulta, les tocava, feia comentaris de caire sexual o, fins i tot, introduïa dits a la vagina. La defensa, en canvi, indica que és un professional "irreprotxable" i que en 25 anys de trajectòria ha atès 2.000 pacients anuals "sense cap problema".

El primer cas es remunta al 3 d'octubre del 2008. Segons recull l'escrit de conclusions provisionals del ministeri fiscal, a la nit la víctima va anar a urgències de l'hospital Santa Caterina de Salt perquè tenia dolor al maluc. Quan la infermera la va deixar sola amb el metge dins la consulta, ell va començar a fer-li massatges a la nuca. La pacient va insistir que el que li feia mal era el maluc però, a continuació, el doctor li va aixecar la samarreta i li va donar copets a la zona abdominal mentre li deia que estava "molt bona" i com per "fotre un bon clau".

Segons les acusacions, seguidament el metge li va tocar els pits mentre repetia expressions de caire sexual. Això va provocar que la dona li apartés la mà. Finalment, el metge li va dir que no tenia cap dolència important i li va dir que anés a casa a descansar que en aquell estat "no podien fotre cap clau".

La denúncia de la segona víctima recull que el 28 de gener del 2009 la pacient va anar al Centre d'Atenció Primària (CAP) de la Cellera de Ter -on aquell dia treballava el processat- queixant-se de dolor a la cintura, possiblement com a conseqüència d'una hèrnia. Durant l'exploració, el doctor va fer abaixar els pantalons i la roba interior a la víctima i a continuació, relata la fiscalia, li va introduir almenys dos dits a la vagina mentre preguntava "què sents, sents això?".

Després, el doctor va començar a fer-li tocaments circulars al clítoris mentre continuava preguntant-li si "ho notes" o "això ho sents?". "Després d'això li va indicar que es vestís, havent quedat la pacient bloquejada i sense capacitat de reacció mentre succeïen els fets", recull l'escrit.

"Hola seductora pacient"

La tercera víctima es remunta al 22 de juny del 2009. Segons recull l'acusació pública, la pacient va anar a l'hospital de Salt per dolor en la zona baixa de l'esquena com a conseqüència d'una caiguda. Quan el processat la va examinar, li va començar a fer preguntes personals. Llavors, li va fer abaixar els pantalons i la va obligar a descordar-se els sostens. "A continuació, i estant el processat darrere seu, li va tocar els pits mentre li preguntava si li agradava", relata la fiscal.

Mentre examinava les costelles, el doctor va lliscar la seva mà fins al pubis de la pacient i per sota la roba interior, fins que ella mateixa va impedir que anés a més apartant-li la mà.

El 10 de juliol de 2009 tenen lloc els quarts abusos denunciats. Segons les acusacions, la pacient va anar fins a l'hospital de Salt per pèrdues de sang per via vaginal. El metge la va fer despullar i estirar al llitera i a abaixar la mà fins a la zona púbica, fins que la pacient li va dir que "allí no li feia mal res".

Seguidament, el doctor li va començar a tocar els pits i li va arribar a pessigar els mugrons, mentre que al mateix temps li preguntava si havia tingut orgasmes amb el seu marit. La pacient va posar punt final a la situació vestint-se i marxant d'allà però un cop a casa, relata l'acusació, encara a rebre un missatge del metge que deia: "Hola seductora pacient, m'encantaria tenir-te entre els meus braços i fer-te l'amor apassionadament tota la nit".

La darrera víctima, la cinquena, es remunta al 16 de desembre del 2009. La víctima va anar al CAP d'Anglès perquè li fessin un frotis vaginal. El doctor li va dir que l'havia d'examinar. Aleshores, la va fer despullar de cintura per avall i va fer exclamacions jocoses quan va veure que tenia el pubis depilat.

"Es va posar un guants i va introduir dos dits a la vagina fent moviments circulars mentre els introduïa i treia i, amb veu suggerent, li preguntava si sentia alguna cosa", relata la fiscalia. Llavors, el processat es va situar darrere la pacient i li va començar a fet tocaments a l'abdomen i, quan la pacient es vestia, li va demanar que es tornés a treure la roba al·legant que havia vist una taca al seu cul.

"La va fer col·locar en un angle recte de 90 graus recolzada sobre la llitera, aprofitant de nou el processat per satisfer el seu ànim libidinós, fent-li tocaments a les natges, amb les mans i sense guants, posant-se'ls de nou per introduir altre cop dits dins la vagina i realitzant moviments repetitius i regulars", ressalta la fiscalia que diu que, al final, el doctor li va dir a la pacient que la suposada taca era una ombra de les cortines.

18 anys de presó

Per això, la fiscal acusa Josep C. M. de cinc delictes d'abusos sexuals, dos dels quals amb introducció de membres corporals per via vaginal, i demana que el condemnin a 18 anys de presó. En matèria de responsabilitat civil, l'acusació vol que indemnitzin les víctimes amb 26.000 euros.

La defensa, en canvi, sosté que si el doctor va fer alguna exploració va ser amb criteris mèdics, en cap cas amb ànim libidinós. La defensa indica que és un professional "irreprotxable" i que en 25 anys de trajectòria ha atès 2.000 pacients anuals "sense cap problema".