Una veïna mostra la cuina de casa seva, al bloc número 12 del carrer Acàcia.L'entrada de l'edifici es troba en unes condicions pèssimes.Sílvia Paneque conversa amb Lídia Dos Santos a la porta de casa seva.

Entrar al bloc del carrer Acàcia número 12, al barri de Font de la Pólvora, fa basarda. L'escala cau a trossos, els comptadors estan detrossats, no hi ha llum i hi ha algunes portes esbotzades de pisos buits. Tot i això, aquí hi viuen persones, en alguns casos amb criatures i gent gran. L'Ajuntament de Girona té previst enderrocar aquest bloc per les males condicions en què es troba, però de moment encara no ha trobat una solució alternativa per a les famílies que hi viuen, algunes de les quals es troben de lloguer amb Adigsa, propietària original del bloc. Per això, el PSC critica que l'equip de govern (CiU) no faci més que "vendre fum" per a resoldre els problemes d'habitatge, com amb les multes que ha començat a posar a les entitats bancàries. La candidata socialista a l'alcaldia, Sílvia Paneque, denuncia que en els darrers quatre anys el problema de la vivenda no ha fet més que agreujar-se a la ciutat.

Segons Paneque, les dades de l'Idescat indiquen que fa quatre anys hi havia 1.700 famílies amb problemes d'habitatge a Girona i 1.200 vivendes buides a la ciutat. En aquests moments, afegeix, hi ha el mateix nombre de pisos buits (concretament, 1.239) i moltes més famílies que necessiten una vivenda. "CiU no ha fet res per resoldre els problemes d'habitatge", afirma Paneque, que denuncia la manca d'habilitat de la federació per potenciar la borsa de lloguer social. La cap de llista socialista recorda que la moció de la PAH on es demanaven sancions per als bancs amb pisos buits va ser impulsada per PSC, CUP i ICV, i que en tot cas el principal objectiu no era multar sinó obtenir vivendes per a lloguer social, cosa que no s'ha aconseguit. A més, considera que el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, no hauria de "capitalitzar" una tasca en la qual també han col·laborat diverses entitats a través de la Taula pel Dret a l'Habitatge.

El cas del bloc del carrer Acàcia número 12, indica Paneque, il·lustra la despreocupació de l'Ajuntament per aquesta qüestió. Segons explica, malgrat que tant el consistori com Adigsa estan al corrent de les males condicions en què es troben aquests pisos, els han deixat degradar. "Són coneixedors des de fa temps d'aquesta situació, però més enllà del tema de les sancions no han fet res més per resoldre un problema greu i evident", assenyala Paneque.

Dins d'aquest edifici de Font de la Pólvora hi viu la María Lidia Dos Santos amb la seva filla i el seu nét. Fa quatre mesos que tot el bloc té la llum tallada, i assegura que ho estan passant molt malament: "Viure aquí et crea una depressió, és molt difícil. No podem ni aixafar el menjar del nen perquè no tenim electricitat per a la batedora, hem de rentar a mà... A més, a la nit ens fa por perquè en un dels pisos buits hi ha un ocupa", explica.

Paneque, d'altra banda, també va denunciar la situació en què es troba la llosa situada a darrere dels pisos de protecció oficial del carrer Guadiana, al barri de Mas Ramada. Es tracta d'un espai municipal molt degrada on no hi ha llum i s'hi acumulen escombraries, deixalles i rates. Per això, demana que s'hi faci una intervenció.