Els cinc regidors que es van donar de baixa del PSC han decidit seguir la demanda de l'agrupació socialista de Girona i han abandonat la formació. A partir d'ara i fins les properes eleccions municipals, Pia Bosch, Xavier Amores, Àngel Quintana, Joaquim Bonaventura i Amèlia Barbero treballaran com a regidors no adscrits. La seva decisió ha trobat el suport de 21 exregidors socialistes, alguns dels quals històrics, com l'exacalde i exconseller Joaquim Nadal, l'exacaldessa, Anna Pagans o l'exconseller Joan Manuel del Pozo.

La llista d'exrepresentats socialistes que avalen la decisió dels cinc regidors la completen: Núria Arnay, Josep Birulés, Josep Brugada, Miquel Fañanàs, Lluïsa Faxedas, Ponç Feliu, Josep Maria Jofre, Maria Àngels Freixenet, Xavier Gassiot, Joan Gaya, Lluís Gil, Joan Pluma, Victòria Saget, Isabel Salamaña, Manel Serra, Tomàs Sobrequés, Ignasi Thió i Salvador Vilagran. Tots donen suport en un document als cinc regidors no adscrits, on expressen que volen "seguir representant els ciutadans que ens van votar i complir amb els nostres compromisos electorals fins al final del mandat, amb la màxima dignitat institucional possible".

"Un pas dur i dolorós"

Els cinc regidors van explicar ahir que es tractava "d'un pas dur i dolorós" que han pres després que la formació "els expulsés" del partit. Ara fa unes setmanes, l'assemblea de l'agrupació del PSC de Girona va demanar als cinc regidors que s'havien donat de baixa del partit que entreguessin l'acta i deixessin l'ajuntament. D'aquesta manera, l'assemblea tancava files i mostrava el seu suport total a l'alcaldable a Girona, Sílvia Paneque, l'única regidora que ha quedat al grup socialista. Paneque també és la primera secretària de l'agrupació local.

Després d'uns dies d'incertesa i de corredisses, aquest dissabte finalment els cinc regidors han decidit desvincular-se totalment del PSC i han acatat la voluntat del partit. D'aquesta manera, se sumen al grup mixt que forma Glòria Plana -exsocialista que també va deixar la formació ara fa unes setmanes per integrar-se a Avancem- Carles Bonaventura (ex-CUP i membre de Reagrupament) i Carles Palomares (ex-PP).

En una roda de premsa conjunta, els cinc representants es van mostrar "dolguts" per la decisió de l'agrupació socialista, pel tracte rebut i pel pas que han hagut de prendre seguint la voluntat de la direcció gironina del PSC. Des del principi, l'excap de l'oposició, Pia Bosch, va subratllar que els socialistes van decidir "expulsar-los" del partit després que estripessin el carnet i deixessin la militància.

Pia Bosch -qui fa més de 20 anys que està en política- va titllar "d'excepcional" la decisió dels socialistes gironins de fer-los fora. "No té precedent, no s'havia fet mai", va subratllar. Tot i això, Bosch va dir que continuaran treballant "com a grup". "Hem decidit quedar-nos i no marxar per fidelitat al programa i als votants socialistes que ens van donar la seva confiança ara fa tres anys i mig", va destacar. Fins als propers comicis locals, continuaran defensant el programa amb el qual van aconseguir la seva plaça el 2011.

"Es tracta d'un programa que recollia la tradició socialista a Girona, hem treballat molt durant aquest temps aconseguint portar a la pràctica elements clau relacionats amb la pobresa infantil o l'ocupació juvenil", va afegir. "Hem estat temptats a plegar perquè si des de fora s'ha vist que era dur, encara més des de dintre, no ha estat gents agradable", va explicar Bosch.

Per la seva banda, el regidor Xavier Amores va argumentar la seva marxa tot explicant que darrerament el PSC ha "abandonat" el centre polític, la pluralitat i deixant molts votants orfes de partit. Àngel Quintana -que va arribar al consistori com a independent- va assenyalar que "fa temps que ja no em sento identificat amb les sigles del PSC". Amèlia Barbero qui no va poder aguantar les llàgrimes va indicar que "el procés de donar-me de baixa de la militància ha estat molt dolorós per a mi perquè el PSC era el meu partit de referència durant tota la vida però la deriva actual, no defensant l'autonomia de Catalunya i apartant-se de tots els moviments socials ha fet que em fos impossible continuar militant". Quim Bonaventura va agrair el suport de tots els exregidors i ciutadans que s'han bolcat en defensar-los i ajudar-los durant tot el procés.

La decisió "menys dolenta"

Segons van explicar els cinc representants, 21 exregidors gironins els han mostrat el seu suport tot afirmant que estaven prenent la "decisió menys dolenta" passant a ser regidors no adscrits. Ara fa uns dies van enviar una carta als antics dirigents per recollir el màxim de suports.

Els cinc representants van deixar la porta oberta de cara al seu futur polític. Tant Bosch com Barbero estan "compromeses" amb el nou partit Més d'Esquerres (MES). "Una cosa és donar-hi suport i l'altra la militància", van matisar.