"Ser espanyol i militar a Catalunya costa". Així ho considera el cap de la Policia Local de Girona, Josep Palouzié, que per primer cop ha pogut participar com a reservista a la Pasqua Militar de les Forces Armades, que ahir va presidir per primera vegada Felip VI com a rei.

En una extensa entrevista al diari La Razón, Palouzié, que és tinent d'Infanteria de Marina des de 2006, explica que va decidir fer aquest pas "per exercir el meu dret a defensar Espanya". Tot i això, admet que, a Catalunya, "alguns et miren com si fossis una cosa estranya". Palouzié va fer la mili a la infanteria de Marina l'any 1978 i aquest va ser el seu únic contacte amb les forces armades, ja que des de 1983 ha exercit només com a policia.

Tanmateix, el 2006 va decidir allistar-se com a reservista voluntari per diversos motius: "Pel meu esperit patriòtic, per exercir el meu dret a defensar Espanya, per col·laborar amb les forces armades...", explica. Així doncs, Palouzié és, a banda de cap de la policia local de Girona, tinent d'Infanteria de Marina i secretari de l'Associació de Reservistes Voluntaris Catalans. "Cal recuperar el patriorisme, perquè tenim un país amb un baix nivell de patriotisme", assenyala.

Per això, creu que els espanyols "haurien de servir i defensar Espanya" en algun moment de la seva vida, i veu "un error" la fi del servei militar obligatori perquè "permetia conèixer Espanya, altres espanyols, conviure sota una bandera i prestar un servei molt important, que és la manera de generar patriotisme". Palouzié admet també que ser espanyol a Catalunya "a vegades costa", especialment "si a més ets militar o estàs vinculat a les Forces Armades".