L'equip de govern de Girona (CiU) va presentar ahir la seva proposta de pressupost per aquest any amb l'objectiu de trobar aliats de l'oposició per poder aprovar-lo. Entre les partides pressupostàries hi ha una reserva de 790.0000 euros per la compra del fons Santos Torroella i el Museu d'Art Contemporani que s'ha de fer a la Casa Pastors. L'adquisició s'ha de fer en diversos pagments i diversos anys. També s'hi ha inclòs la reforma de la central elèctrica del Molí del carrer Santa Clara per 590.000 euros per convertir-lo en el centre Cívic del Mercadal. Actualment la gent gran està en un local de la Caixa que lloga l'Ajuntament.

El pressupost municipal per al 2015 és de 104.568.500 euros, xifra que representa un augment del 8,1% en relació amb el pressupost del primer any de la legislatura (2012) i inclou 6,3 milions d'euros d'inversions. S'ha passat dels 5.625.000 de l'any 2011 a 6.300.000 per aquest 2015, cosa que representa un augment de la inversió del 12%. Aquest increment, segons la tinenta d'alcalde i regidora d'Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas, ha estat possible en gran part gràcies a l'esforç en estalvi de despesa corrent que s'ha pogut destinar a inversió. Durant aquesta legislatura, en total s'hauran estalviat 2.610.669 euros que s'hauran destinat a inversió, segons l'equip de govern.

La tinenta d'alcalde va indicar que els números dels pressupostos del mandat reflecteixen "la voluntat del govern municipal de minimitzar l'impacte de la crisi econòmica en els col·lectius més desafavorits i impulsar l'activitat econòmica". Aquesta voluntat s'ha vehiculat a través de l'aposta per l'àrea de Serveis Socials, per un costat, i per les de Turisme i Cultura, per l'altre. Per Maria Àngels Planas "el turisme i la cultura són el petroli de la nostra ciutat. Són el que mouen l'activitat econòmica".

Rius, pl. Europa i pont Dimoni

A banda de les actuacions pel fons Santos Torroella i a la central del Molí, es destinaran 150.000 euros a la millora del riu Onyar (la zona de ciment a tocar la plaça Catalunya) inclòs en el pla estratègic fluvial. Altres partides pressupostàries són els 100.000 euros que es destinaran al retorn de l'escultura d'Andreu Alfaro a la plaça d'Europa, que ara està a la Devesa. La regidora va assenyalar que, de moment, els diners els hi posen ells per no esperar Adif i que arribat el cas ja ho repercutiran a l'estat. A més, hi ha una reserva de 50.000 euros per la reconstrucció del pont del Dimoni, que actualment està en un procés participatiu on els veïns poden fer aportacions econòmiques per un projecte valorat en més de mig milió d'euros.

La partida més important de totes és l'1,2 milions d'euros destinats als projectes participats, on es divideixen els diners pels barris de la ciutat i són els veïns els que escullen quina actuació volen que s'executi amb la dotació que els hi correspon. Hi ha també diners destinats per asfaltatge i voreres, sanejament, il·luminació i manteniment d'equipaments escolars i esportius, entre altres.

Menys hores extra

La regidora va recordar que el pressupost ha anat pujant anualment "sense augmentar les taxes ni els impostos i incrementant les bonificacions" i aconseguint una "contenció en despeses de personal i en despesa corrent de consums i manteniment". Els diners destinats als treballadors suposen ara un 36,1% del total del pressupost, "millorant l'eficiència de la gestió dels recursos municipals", per exemple reduint les hores extres. Respecte de les despeses dels serveis ordinaris va destacar la renegociació de préstecs i de contractes de serveis i assegurances.

L'Àrea de Serveis a les Persones ha augmentat un 30'3% en tota la legislatura. Dins d'aquesta àrea, cal destacar l'augment de la despesa que s'ha produït en la Regidoria de Serveis Socials, que ha augmentat un 57,83% respecte el 2012 (s'ha passat de 3.996.156 euros el 2012 a 6.359.670 euros el 2015). És, per tant, el pressupost més alt destinat a Serveis Socials de la legislatura.

La representant municipal també va assenyalar que s'ha augmentat la partida destinada a l'Àrea de Promoció i Ocupació, que inclou les activitats de dinamització i de turisme, en un 19,47%. Si es fa un còmput conjunt a les partides destinades a Cultura i Turisme des del 2012 al 2015, el pressupost destinat a aquestes dues àrees ha augmentat un 24,76% en quatre anys.