L'Ajuntament de Girona enviarà a mitjan febrer una nova multa a un banc per tenir pisos buits i no cedir-los per a lloguer social. En aquesta ocasió, l'entitat sancionada és la Sareb (el banc dolent), que rebrà una sanció de 10.800 euros per dos immobles que té buits des de fa més de dos anys al carrer de la Rutlla. El consistori fa dos anys que està en negociacions amb els bancs per solucionar aquest problema i la primera multa la va enviar al novembre al Banc Popular. En aquell moment, la sanció era de 43.200 per vuit pisos que tenia tancats a la carretera Barcelona. Com que l'entitat ha presentat al·legacions i no ha pagat, el consistori ja prepara la segona multa, de 51.200 euros.

Un cop engegada tota la maquinària per sancionar bancs amb pisos buits, Girona ja té a punt una nova sanció a un altra entitat. Concretament, és la Sareb la que s'enfronta a una multa de 10.800 euros per tenir dos immobles buits al carrer de la Rutlla número 39 (5.400 per a cada pis).

Si l'entitat no posa els pisos a disposició de la borsa de lloguer social, l'Ajuntament els enviarà la primera sanció el 19 de febrer, segons ha confirmat el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso. La Sareb és la segona entitat que multarà el consistori.

El Banc Popular no paga

La primera sanció a un banc va arribar al novembre, quan l'Ajuntament va multar amb 43.200 euros el Banc Popular per tenir tancats vuit pisos en un bloc situat a tocar de la carretera Barcelona. Segons ha explicat Berloso, l'entitat ha presentat al·legacions que el consistori contestarà aquesta setmana. Si el proper 7 de febrer el banc no ha cedit els pisos, els faran arribar una segona sanció.

El decret aprovat pel consistori per poder multar bancs i grans empreses estableix que es poden enviar fins a tres multes coercitives. Per a la primera, el consistori ha establert que caldrà pagar 5.400 euros per cada pis buit. El càlcul s'ha fet a partir del preu mitjà al llarg d'un any del lloguer d'un pis a la ciutat (450 euros per 12 mesos). A la segona, la quantia augmenta 1.000 euros i, per tant, el banc ha de pagar fins a 6.400 euros per immoble tancat. A la tercera i darrera multa, la sanció puja a 7.400 euros per pis buit. Berloso ha explicat que la segona multa per al Banc Popular s'enfila ja fins als 51.200 euros i, per tant, l'entitat acumula ja 94.400 euros pels dos expedients que té oberts.

Si l'entitat no respon per la via coercitiva, és a dir, o bé no paga les multes o segueix sense cedir els pisos per lloguer social, es pot iniciar un altre procediment sancionador. En aquest cas, segons la Llei d'Habitatge, les sancions poden arribar a 900.000 euros.

El regidor ha remarcat que el consistori fa dos anys que negocia amb els bancs i que molts no han passat "de les bones paraules". Per això, confia que quan comencin a rebre les sancions i vegin que "la cosa va de debò" accedeixin a cedir els pisos per a lloguer social.

Segons dades municipals, a Girona hi ha 590 habitatges desocupats des de fa més de dos anys. D'aquests, 51 estan en mans de bancs, 309 consten com a propietat d'altres empreses (la majoria són immobiliàries, constructores o promotores) i els 230 restants són propietat de particulars.

A banda del Banc Popular i de la Sareb, l'Ajuntament ja prepara un tercer expedient contra el BBVA. A més, de manera mensual, farà una actualització dels pisos que estan buits a la ciutat per saber si, amb la Llei d'Habitatge a la mà, poden multar la propietat.