L'equip de govern de l'Ajuntament de Girona (CiU) va obtenir els suports necessaris per tirar endavant el pressupost per a l'any 2015, després del vot a favor del regidor no adscrit Carles Palomares (ex-PP) i les abstencions dels dos representants del PP i dels regidors no adscrits Glòria Plana (ex-PSC) i Carles Bonaventura (ex-CUP). Els altres regidors no adscrits, que es van autodenominar "socialistes no adscrits", així com els representants de la CUP, ICV-EUiA i PSC van votar-hi en contra. Les negociancions de l'equip de govern per tancar el pacte no es van segellar fins ahir mateix, amb reunions de la regidora d'Hisenda Maria Àngels Planas (CiU), amb diferents formacions per lligar les modificacions als comptes per a l'any 2015 (104,5 milions d'euros amb 6,3 milions d'inversions) que garantissin el vistiplau de prou grups.

El pacte més visible va ser amb el PP. La portaveu popular, Concepció Veray, va explicar que s'havia basat en quatre eixos: més recursos per a les persones que més ho necessiten, més recursos per al foment de l'ocupació, propostes per a la reactivació de l'economia i la millora del dia a dia dels barris.

Els termes de l'acord

Entre els acords hi ha 50.000 euros més de la partida d'ajuda a les famílies (passa a 300.000 euros); 50.000 euros més per al Pla Actua (25.000 euros per temes d'ocupació i 25.000 euros serveis socials); un increment de 65.000 euros per a l'Agència de Promoció Econòmica; 50.000 euros més per a la reurbanització de la plaça Pallach i partides de dinamització comercials per valor global de 45.000 euros, que es destinaran a Can Gibert, Sant Narcís- sector Dominiques i al barri del Carme - Vista Alegre. Segons Veray, "gràcies al PP, es destinaran més recursos a programes de serveis socials i de promoció econòmica" que va assegurar que els acords aconseguits "són una mostra de la responsabilitat que exerceix el Partit Popular a l'oposició".

La regidora d'Hisenda, havia insistit a qualificar els pressupostos com els "pressupostos més socials de la història" i que aconseguien l'objectiu de la lluita contra la crisi econòmica en els col·lectius més desafavorits i impulsar l'activitat econòmica. "Cap família de Girona està desatesa", va resumir.

A banda del PP, els comptes van tirar edavant amb el vot afirmatiu del regidor no adscrit Carles Palomares (ex-PP) que no va argumentar el seu posicionament i amb les abstencions de dos altres regidors no adscrits, Glòria Plana (ex-PSC) i Carles Bonaventura (ex-CUP). Plana va valorar increment de la dotació d'ajuts a les famílies i l'increment de la partida de l'agència de promoció econòmica. Bonaventura va qüestionar el fet que el trasllat de l'escultura d'Alfaro (100.000 euros) no vagi a càrrec d'Adif i va veure minsa la partida (50.000 euros) per al pont del Dimoni, entre altres qüestions. Tot i que va trencar amb la CUP per votar a favor de la compra del fons Santos Torroella, ahir va indicar que el fet que l'adquisició estigui en un punt mort potser hauria de replantejar el fet que es reservessin 790.000 euros per aquest concepte.

Pel que fa als vots en contra, els cinc regidors no adscrits que lidera Pia Bosch (ex-PSC), van indicar que veien "millorables" les propostes per generar ocupació i lluitar contra la crisi i va lamentar que no s'hagués tingut en compte les seves demandes per arribar a un acord que incloïen menys diners per al fons Santos Torroella i més diners per a la pobresa infantil i adolescent.

El PSC ataca

Sílvia Paneque (PSC) va ser molt dura recordant que les xifres d'atur actuals són les mateixes que fa quatre anys, quan l'actual batlle, Carles Puigdemont, les veia "devastadores i dramàtiques", va assegurar que les polítiques per crear llocs de treball no havien funcionat i que la ciutat avançava "per inèrcia i sense rumb".

Mentrestant, Núria Terés, en nom d'Iniciativa, va titllar de "continuistes" els pressupostos, va criticar la poca dotació per fer el pont del Dimoni i va recordar que l'Ajuntament ha d'intervenir en llocs on la Generalitat havia "abandonat les seves responsabilitats". Per la CUP, el seu portaveu, Jordi Navarro, va criticar que els ajuntaments estiguin "escanyats", referència que també havia fet Pia Bosch, va indicar que la construcció del pont del Dimoni anava lent, que Adif hauria de pagar el retorn de l'escultura d'Alfaro a la plaça d'Europa i va reivinidcar la necessitat d'una consulta popular per si s'ha de tirar endavant la compra del fons Santos Torroella.

El portaveu de CiU, Carles Ribas, va defensar les polítiques de formació i ocupació i els seus resultats i va apuntar que més que parlar de "xifres fredes" en referència a les dades apuntades per Paneque sobre l'atur a la ciutat, calia preguntar-se quines mesures es van prendre aleshores. Alguns partits havien criticat la poca participació ciutadana per fer els pressuposotos. Va apuntar però, que l'Ajuntament haurà destinat 3,2 milions en tres anys a decisions dels veïns als pressupostos participats. I va recordar que "després de 32 anys de no tenir-ne, ara tenim projecte per fer el pont del Dimoni".

L'alcalde va tancar el torn de preguntes recordant que en l'atur calia mirar tendències, que en el tripartit era molt "negativa" i que ara havien passat tretze mesos seguits generant ocupació i va insistir que el seu model de ciutat, criticat durant el ple, era potenciar els actius de la ciutat: turisme, comerç i cultura, que són "els que generen beneficis directes i indirectes".