L'Ajuntament de Girona ha tapiat cinc pisos i té previst tapiar-ne pròximament vuit més al barri de Santa Eugènia per evitar que siguin ocupats, tal com ha passat amb altres habitatges de la zona. Dimarts al vespre, una setantena de veïns es va reunir amb l'Ajuntament per expressar la seva preocupació pels problemes derivats de l'ocupació il·legal de vivendes a l'àrea compresa entre la travessera de Santa Eugènia, els carrers Montseny i Agudes i la carretera de Santa Eugènia.

Els veïns van denunciar que ja fa quatre anys que suporten les molèsties -des d'incivisme fins a drogues- derivades de l'ocupació il·legal de pisos a la zona. En tot aquest temps, van indicar, la situació no s'ha solucionat sinó que al contrari, ha anat a més. Per això, van mostrar la seva indignació i van reclamar mesures a l'Ajuntament per tal d'acabar amb aquests problemes, ja que, segons van dir, molts dels okupes orinen a les escales i la fortor de marihuana és més que evident.

Per part del consistori, van assistir a la reunió el regidor de Seguretat, Joan Alcalà; el de Serveis Socials, Eduard Berloso; i la regidora de barri, Marta Madrenas, que van explicar que l'Ajuntament ja té localitzats molts dels pisos ocupats i que estan abordant la situació. Per exemple, tot i que els veïns reclamen més contundència policial per fer fora els okupes, des de l'equip de govern es va recordar que quan hi han estat més de 48 hores ja es necessita una ordre judicial. Per això, els agents policials no els poden fer fora pel seu compte, van indicar.

Tot i això, sí que s'estan portant a terme algunes mesures. Segons va explicar Alcalà, l'Ajuntament ja ha tapiat cinc pisos buits i ben aviat en tapiarà l'entrada de vuit més (la gran majoria en mans d'entitats bancàries) per evitar que també siguin ocupats. A més, també s'han compromès a incrementar la presència policial, cosa que, segons Alcalà, ja s'ha anat fent. El regidor va animar els veïns a presentar denúncies quan detectin un problema, ja sigui a través de la policia o de la bústia d'avisos de l'Ajuntament. "Ells potser pensen que no serveix per gaire res, però a nosaltres ens és molt útil per poder actuar i posar-ho en coneixement del jutge", va explicar Alcalà. A més, també va indicar que estan treballant conjuntament amb Salt en temes de seguretat i que estan demanant informació sobre el projecte de "passadissos nets i segurs", que la vila veïna ha aplicat amb èxit, per implantar-lo també a Girona.

Els regidors del govern també van explicar als veïns que cal distingir entre diferents tipus d'ocupes: les famílies que han estat desnonades i que tornen a entrar a casa seva perquè necessiten un sostre o els "ocupes professionals", com el que ha passat a Sant Antoni de Calonge. Berloso va explicar que, en el cas de les famílies, no solen portar massa poblemes i que en tot cas mereixen un tractament diferent per part del consistori, que no actua de forma contundent sinó que intenta buscar solucions. En el cas dels ocupes que estan allà perquè sí, Berloso va explicar que es reforçaran els educadors per tal que, en el marc del Pla d'Entorn del sector, puguin parlar amb ells i intentar que marxin de bones maneres. A més, també parlaran amb els propietaris dels immobles buits (tant entitats bancàries com particulars) perquè els posin a la borsa de lloguer social i s'evitin així ocupacions.