La Guàrdia Civil ha posat les manilles a dos suposats falsos dentistes que havien cobrat importants tractaments dentals a 45 clients que a finals de desembre van deixar penjats en traspassar la clínica Edental Girona a un dentista professional que no es vol fer càrrec de les destrosses bucals ocasionades pels anteriors propietaris del negoci.

El fundador de la clínica i gestor abans del traspàs, Enrique Reyes Ortiz, i la seva exdona, Eva Maria Mulero González, van passar ahir a disposició del Jutjat d´Instrucció número 4 de Girona que va decretar-ne la seva llibertat amb càrrecs. La investigació de la benemèrita es va posar en marxa el 31 de desembre passat, en rebre la primera de les 45 denúncies que s´han presentat i determinar que cap dels detinguts disposava de tituluació per exercir professionalment.

L´única odontòloga professional que exercia a la clínica va marxar a Colòmbia abans que el cas sortís a la llum - Diari de Girona va parlar del cas per primera vegada el 21 de desembre - i no ha pogut ser detinguda. Els clients que han denunciat asseguren que van finançar un tractament que se´ls ha deixat a mitges o que els ha provocat infeccions a la boca, pèrdua de peces dentals, implants mal posats o fins i tot la necessitat de visitar un psicòleg per superar el perjudici estètic que han patit a la boca.

Els arrestats, assistits per l´advocat Jordi Coma, no van reconèixer els fets que se´ls atribueix. En el seu descàrrec Reyes Ortiz va manifestar que ell només havia constituït la clínica dental com a únic soci capitalista i que havia contractat una odontòloga de Colòmbia perquè s´encarregués dels tractaments.

La seva exdona tampoc va admetre que hagués comès cap il·legalitat al·legant que ja no formava part de la clínica d´ençà que s´havia separat del seu exmarit. Ambdós van quedar en llibertat però se´ls atribueix els delictes d´estafa continuada, intrusisme professional i contra la hisenda pública.

A tenor de les denúncies presentades, les quantitats estafades a cada client varien entre els 4.000 i els 16.000 euros i la Guàrdia Civil estima que, en total, Reyes i Mulleras van aconseguir uns 250.000 euros per aquests tractaments no completats gràcies a que tenien un acord amb una finançera que els anticipava l´import total a satisfer dels clients mentre aquests l´havien de tornar al banc a terminis. La clínica sí que estava legalitzada i per això ha pogut seguir operant amb un dentista professional.