La 23a edició de Firarebaixa va obrir ahir les portes amb un inici més aviat fluix, segons van assenyalar diversos comerciants que hi tenen parada. Però malgrat mostrar-se una mica decebuts perquè el primer dia sol ser un dels més forts, entre els botiguers hi ha l'esperança que les vendes millorin de cara al cap de setmana. Enguany, a banda de les botigues, també s'ofereixen diverses activitats paral·leles, com ara tallers de maquillatge i bijuteria, restauració i activitats infantils.

"Avui, per ser el primer dia, ha estat fluixet, a hores d'ara hi hauria d'haver molta més gent", explicava ahir al migdia Julián Sánchez, de Magatzems J. Sánchez, que fa quinze anys que ven a Firarebaixa. I malgrat ser conscient que la Fira "ja no és com les d'abans, en què venia moltíssima gent", confia que durant el cap de setmana "la fred colli i la gent vingui a comprar roba d'hivern". En el seu cas, que ven roba per a la llar, el producte estrella són les fundes nòrdiques, sobretot entre els joves, tot i que també ven bé draps i tovalloles. "De moment, tot i que ja no és el que era perquè hi ha molts llocs on anar a comprar, continua sortint-me a compte. El dia que deixi de guanyar-hi, deixaré de venir", assenyala Sánchez.

La majoria de botiguers tenen molt clar què busca el client: roba de qualitat a bon preu. "I si pot ser pràcticament gratis, molt millor", es queixa una botiguera. Josep Comalat, de la botiga Comalat Home de Banyoles, ho té clar: "En el nostre cas concret, la gent busca productes de marca amb bons descomptes, no vénen a buscar qualsevol cosa". La mateixa diagnosi comparteix Susana González, de Fada de Nit: "La gent busca qualitat a bon preu. En el meu cas, que venc pijames, em demanen productes de cotó de qualitat, això sí, rebaixats", assenyala. Tots dos coincideixen en afirmar que el consum encara no s'ha recuperat del tot, malgrat que hi ha alguns indicis: "La gent encara no s'atreveix a comprar gaire. Veurem com va aquest 2015", explica Comalat, que també afirma que l'inici d'aquesta Fira ha estat "més fluix" que en anteriors ocasions.

El mateix indica Jordi Negre, de la botiga de roba infantil Jomar (Hostalric): "Ha començat fluixeta la cosa, esperàvem més gent el primer dia", explica. Com molts altres, espera que la meteorologia sigui la seva aliada de cara al cap de setmana: "Altres anys el temps en ha jugat en contra, però aquest any, després de les nevades, espero que la gent s'animi a comprar roba d'hivern", assenyala, tot i que en el seu cas en té per a totes les èpoques de l'any.

Tot i els laments dels comerciants, però, hi ha clients fidels que no fallen mai el primer dia. És el cas de la Dolors, la Sunsi, la Teresa, la Loli i la Carmen, que des de fa més de cinc anys vénen fidelment a la inauguració de Firarebaixa des de Santa Maria de Palatordera i Sant Celoni i hi fan una bona compra. Envoltades de bosses, assenyalen que s'emporten "vestits, abrics, cassoles, sabates, bruses, jerseis, bijuteria, moneders...". "Si veiem alguna cosa que ens agrada ho comprem, però el problema és que ens agrada tot", explica la Dolors. Asseguren que no ho fan sovint, això d'agafar el tren per anar a fires, però en el cas de Girona tenen clar que no es volen perdre la cita. "Vam començar a venir perquè hi havia un parell de botigues que ens agradaven, perquè sabem que tenen el gènere bo i rebaixat. A partir d'aquí, ja ens agrada venir cada any", assenyala la Dolors. L'única cosa: creuen que se n'hauria de fer més difusió, ja que consideren que la Fira podria atraure encara molts més visitants.

Firarebaixa estarà obert cada dia fins diumenge a les vuit del vespre. El seu objectiu és convertir-se "en l'aparador més gran de les rebaixes de la demarcació i esdevenir l'espai preferencial a Girona dels botiguers i consumidors". En aquesta ocasió, l'organització compta amb el suport de Girona Centre-Eix Comercial.