L´Institut de Religioses de Sant Josep de Girona va tenir 2,7 milions a Suïssa

Anunciación Lázaro, que figura en un dels comptes, diu que sempre han declarat "en completa transparència"

18.02.2015 | 07:19
El centre geriàtric Maria Gay de Girona, gestionat per l´Institut de Religioses de Sant Josep.
El centre geriàtric Maria Gay de Girona, gestionat per l´Institut de Religioses de Sant Josep.

L'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona hauria tingut 2,7 milions d'euros en comptes al banc HSBC de Suïssa entre els anys 2006 i 2007 i estaria inclòs dins de la "llista Falciani", segons va revelar ahir "El Confidencial". El seu exadministrador general, José Luis Oller, assenyala que la institució va tenir una congregació a Ginebra fins al 1995 i que per això van obrir-hi els comptes corrents.

L'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona, fundat per la llagosterenca Maria Gay el 1870, hauria arribat a tenir fins a 2,7 milions d'euros en comptes del HSBC de Suïssa entre els anys 2006 i 2007. Segons ha revelat El Confidencial, l'organització es troba inclosa dins l'apartat espanyol de la "llista Falciani", que en els darrers dies ha tret a la llum diverses personalitats i institucions que tenien comptes a Suïssa.

Malgrat que té la seu a Madrid, l'Institut té una forta vinculació amb Girona, ja que té centres geriàtrics, escoles, clíniques i comunitats religioses escampades per tota la demarcació. Segons el publicat per El Confidencial, que està col·laborant amb Le Monde en la investigació sobre la "llista Falciani", la institució va arribar a tenir dos comptes oberts a l'HSBC: un, amb el perfil "44019 SJ", on hi havia 2,7 milions d'euros entre 2006 i 2007, i una altra sota el nom de "Joselito", amb zero euros durant aquell període. Tot i això, de les anotacions reflectides pel banc suís en aquests comptes es desprèn que la institució hauria arribat a tenir fins a 8.994.729 euros entre desembre de 2004 i juny de 2005.

Com a titulars autoritzats del primer compte figuraven la germana Anunciación Lázaro Cabañés, delegada general de Centres de la institució, i tres persones més: María Martínez Becares, ex mare superiora de l'Institut, Julia Pérez Alonso i Rosario Casado Calderón.

L'exadministrador general de l'Institut, José Luis Oller, el nom del qual apareix també en les anotacions, assegura que el dipòsit, ja tancat, era només un dels molts comptes que tenia l'entitat religiosa a diferents països. De fet, explica que entre 1963 i 1995 les religioses van tenir una congregació a Ginebra. "En aquell moment, l'HBSC ens oferia els serveis necessaris per a la nostra gestió i el fet de tenir una comunitat a Suïssa des de 1963 va facilitar els tràmits necessaris. Més endavant, els serveis bancaris van millorar a altres països, fet que, juntament amb el tancament de la nostra comunitat l'any 1995, ens va portar a prescindir al cap d'un temps de l'HBSC", explica Oller. Tot i això, va passar més d'una dècada entre la clausura de la comunitat a Suïssa i el tancament del compte corrent. Segons les notes de l'HSBC, el 13 d'octubre de 2005, la germana Anunciación va trucar al banc per assenyalar que la institució tenia previst fer diverses inversions immobiliàries a Espanya i que per això cancel·larien el dipòsit. Es tractava de la construcció de la residència de Sant Josep a Burjassot (València).

L'Institut ambé al·lega que, per la seva activitat a diferents països, operen amb comptes bancaris de diferents indrets del món. "Es tracta de comptes de gestió, no de patrimoni. Treballem en cada moment en les entitats que ens permeten més agilitat i suport a la nostra tasca, sovint en situacions d'emergència que exigeixen respostes i suport econòmic immediat, obrint i tancant compte sen funció de la necessitat de ada moment", assenyala l'exadministrador.

A més, també recorda que, com a organització religiosa sense ànim de lucre, l'organització està exempta de pagar impostos sobre els seus rendiments tant a Espanya com a fora. "Per tant, no tindria sentit intentar amgar cap rendiment o compte al Ministeri d'Hisenda", afirma Oller.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Espuche i Paneque, ahir, davant l'Oficina d'Habitatge.
Girona reiniciarà els expedients sancionadors a bancs amb pisos buits

Girona reiniciarà els expedients sancionadors a bancs amb pisos buits

El consistori posarà el focus en sis o set entitats amb immobles deshabitats fa més de dos anys

Girona tindrà una parada de Girocleta a Vista Alegre i a Sant Pau a principis del 2017

Girona tindrà una parada de Girocleta a Vista Alegre i a Sant Pau a principis del 2017

La primera es farà al parc a tocar de la comissaria dels Mossos ?La del carrer Freser, tallant...

Un robatori obliga atancar la cafeteria de l´Hospital Josep Trueta durant tot el matí

Un robatori obliga atancar la cafeteria de l´Hospital Josep Trueta durant tot el matí

Els lladres han entrat per la part de personal i s'han emportat màquines i productes d'alimentació

Girona tornarà a tramitar sancions a bancs amb pisos buits

Girona tornarà a tramitar sancions a bancs amb pisos buits

Després d'una sentència desfavorable, reiniciarà els expedients a sis o set entitats

Les obres del futur carril bici comencen al carrer Nou

Les obres del futur carril bici comencen al carrer Nou

Unirà la zona de la Punxa amb el Mercadal pel carrer Santa Eugènia i la plaça Marquès de Camps

Girona se segueix promocionant com a destí de congressos

Girona se segueix promocionant com a destí de congressos

La ciutat de Girona ha participat en la fira IBTM World 2016, que es va celebrar a Barcelona entre...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Enllaços recomanats: Premis cinema