El defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, ha redactat una dura recomanació a l'Ajuntament per tal que retiri els focus il·legals situats al terrat d'un edifici i que il·luminen la Catedral. Una sentència del 12 de novembre del jutjats de Girona obligava el consistori a retirar aquesta insta·lació situada a la Casa de l'Ardiaca, al cor del Barri Vell, de manera "immediata", una actuació que, no obstant, encara no s'ha produït.

En la recomanació, el defensor apunta que "una administració pública ha de donar exemple pel que fa al compliment de les normes i de les sentències". Ramon Llorente assenyala que no és "possible que un procés, que s'ha allargat indegudament per una actitud poc ortodoxa de l'Administració Municipal, s'hagi d'allargar encara més per manca d'una actuació responsable i transparent, escudant-se en subterfugis o malabarismes jurídics, que se situen fora del sentit comú, l'equitat i el propi sentit de justícia que ha de presidir qualsevol decisió d'una adminstració pública".

El Defensor exposa que ha de fer aquesta recomanació per tal que es compleixi la decisió judicial "sense més dilacions i excuses" considerant que "havent parlat i decidit la justícia, no seria necessari" que ell "intervingués, però al mateix temps, i a la vista de la queixa reiterada de la comunitat de la Casa de l'Ardiaca, contra una actuació poc raonable i menys argumentada de l'Ajuntament, i per evitar que la formalitat jurídica i la desídia retardin encara més la satisfacció i compliment del dret a la citada comunitat".

El president de la comunitat de propietaris, Josep Maria Masferrer, va subratllar que davant de l'actitud de l'Ajuntament de no retirar els focus i tota la instal·lació "no és d'estranyar que un estudi recent de la ONG Transparencia Internacional hagi baixat notablement l'eficàcia i la transparència de l'Ajuntament".

Masfarrer també va lamentar que ben aviat "qquesta colla d'incompetents llegiran un paper que es treuran de la butxava vint cops al dia dient-nos que són molt eficients i que arreglaran la ciutat per la comoditat dels veïns, però els ciutadans no som rucs i tenim memòria".

Els focus es van instal·lar al teulat de l'immoble l'any 1997 després d'un conveni entre els veïns i el consistori amb una vigència de 15 anys. Tal com contemplava l'acord, els veïns van assenyalar un any abans del venciment que no voldrien renovar-lo. Des d'aleshores, la comunitat lluita perquè es treguin els aparells i, fins i tot, el jutjat els ha donat la raó.