ERC de Girona proposa recuperar el format de veles -que CiU va eliminar l'any 2013- durant tot l'any per tal d'oferir una alternativa d'oci nocturn on es pugui arribar a peu i estigui allunyat de carrers com Figuerola i Bonastruc, on actualment hi ha nombroses queixes dels veïns perquè no poden descansar. Els republicans també volen esponjar la zona on actualment es concentren els locals d'oci nocturn i diversificar l'oferta d'activitats per a joves, per tal de "fugir de l'alcohol i apostar per alternatives com la música o el cinema".

L'alcaldable d'ERC per Girona, Maria Mercè Roca, va subratllar ahir que tant l'oci com el descans són drets ciutadans, però va posar de manifest que a Girona des de fa temps hi ha problemes per poder-los fer compatibles. Per això, va considerar que l'Ajuntament hauria de ser capaç de garantir-los tots dos a través d'algunes mesures tant a curt com a llarg termini.

A llarg termini, Roca proposa que s'espongin les zones on en aquests moments es concentren una gran quantitat de locals d'oci nocturn. "Va ser un error deixar obrir tants locals concentrats en un espai tan reduït, perquè a les dotze del migdia són carrers morts, sense comerços, i en canvi a partir de les vuit del vespre tenen un altre tipus de vida", assenyala Roca. La candidata republicana admet que a un local que compleix la normativa vigent no se'l pot fer tancar, però assenyala que la qüestió es pot plantejar d'aquí a un temps, quan se'ls acabin les llicències. "El problema no són els locals per si sols, sinó la gran concentració que hi ha en un espai reduït", aclareix.

Per a Roca, una bona alternativa seria recuperar les veles de la Devesa. "És un model que estava molt bé, perquè s'hi pot arribar a peu i no concentra l'oci nocturn en una zona de carrers estrets i on tot el so reverbera", explica. En aquest sentit, la candidata republicana recorda que, des que està prohibit fumar dins dels bars, "el desig de qualsevol local és tenir una terrassa tan gran com sigui possible". Per això, defensa que les veles podrien estar obertes tot l'any, estiu i hivern, ja que "hi ha moltes maneres d'evitar que la gent passi fred". "Seria un lloc per sortir i prendre alguna cosa sense haver de marxar de la ciutat, perquè una ciutat republicana no pot expulsar part de la seva població per voler oci", indica. Roca considera que reubicar-les a la Devesa seria "una de les opcions", però no descarta que poguessin traslladar-se a altres espais de la ciutat que es consideressin adients, com per exemple Fontajau.

Finalment, la tercera proposta a llarg termini que defensa la candidata republicana és la de diversificar les activitats d'oci nocturn per a joves, de manera que ?poguessin "fugir de l'alcohol" i gaudir d'altres activitats com ara la música o el cinema. En aquest sentit, subratlla que els ateneus que proposen els republicans podrien jugar un paper important.

D'altra banda, Roca també proposa mesures a curt termini que es poden endegar de manera immediata. En primer lloc, creu que l'Ajuntament ha d'afrontar el problema "de forma directa, sense vacil·lacions", tot facilitant un diàleg a tres bandes entre els veïns de la zona, les persones que es volen divertir i les empreses d'oci nocturn. "Cal traçar un full de ruta, reunir les tres parts i proposar solucions tan realistes com ambicioses i acompanyades d'un calendari", indica. Un cop s'hagi arribat a aquest acord, vol que l'Ajuntament sigui molt estricte amb el control de la normativa i de l'horari de tancament. D'altra banda, també defensa que cal incidir en la neteja dels carrers afectats.