La germana Anunciación Lázaro Cabañés, que constava com a titular d'un dels comptes d'HSBC que l'Institut tenia a Suïssa, va assegurar ahir que l'organització declara, "en completa transparència", els seus comptes anuals i de patrimoni. A més, recorda que, com a organització religiosa sense ànim de lucre, no ha de pagar impostos pels seus rendiments ni a Espanya ni a fora.

A través d'un correu electrònic, Lázaro assenyala que, al tenir presència activa a tres continents diferents (Àfrica, Europa i Amèrica), des de l'Institut treballen amb comptes bancaris d'altres països per tal de facilitar el transferència de fons a països llatins i africans.

En aquest sentit, explica que l'organització utilitza a cada moment les entitats bancàries que li ofereixen "més agilitat i suport" en la seva tasca, sovint davant de situacions d'emergència "que exigeixen respostes i suport econòmic immediat". Així doncs, indica la religiosa, s'obren i es tanquen comptes en funció de les necessitats de cada moment.

Segons indica, llavors HBSC els va oferir els serveis que necessitaven per a fer les seves gestions, i el fet de tenir una comunitat a Suïssa va facilitar tots els tràmits. Més endavant, quan van trobar altres bancs que els oferien un bon servei, i en abandonar les religioses Ginebra, van acabar tancant els comptes.

Pel que fa a la gran quantitat de diners que tenien (més de dos milions d'euros), Lázaro afirma que es tracta de fons de contingència per fer front a emergències. "Alguns comptes, com en el cas que ens ocupa, poden arribar a tenir un cert volum, ja que estalviem per poder fer front a situacions d'emergència, projectes, etc. que al final no sempre s'acaben duent a terme, de manera que al cap d'un temps realitzem una redistribució de fons", explica.

En aquest cas, indica, bona part dels fons es van destinar a un projecte "llargament desitjat" per l'Institut: una residència d'avis a València, on l'Institut ha tingut presència des de fa molt temps. Les instal·lacions es van inaugurar l'octubre de 2010.

Finalment, Lázaro també recorda que des de la seva fundació, ara fa pràcticament 150 anys, l'únic objectiu de l'Institut és "donar assistència sanitària i social a les persones necessitades". Per fer-ho, desenvolupen la seva tasca a diferents països d'arreu del món, tant amb cases i centres propis com en col·laboració amb altres organitzacions, com Càritas i altres ONG d'àmbit internacional.