L'Audiència ha suspès el judici per estafa contra l'empresari acusat d'assassinar la dona a trets en una casa del barri de Palau de Girona el 17 d'octubre del 2011. Una setmana abans que comenci el judici pel crim, Bernard Andrighetto s'havia d'asseure a la banqueta dels acusats per comprar mercaderies per valor de 61.000 euros i signar fins a cinc pagarés sense fons. La causa, però, s'ha retornat a instrucció perquè les empreses -algunes en concurs de creditors i una altra en la qual l'administradora era la dona morta a trets- no tenen advocat designat i consten com a responsables civils subsidiàries. Per l'estafa, que es remunta a mitjans 2010, Andrighetto s'enfronta a 4 anys de presó.

En pocs dies, l'empresari francès establert a Girona s'enfrontava a dos judicis que li podien reportar una pena de fins a 25 anys de presó: un per estafa i l'altre per assassinat. Finalment, el primer judici, que s'havia de fer aquest dijous a la secció tercera de l'Audiència de Girona, s'ha suspès. El motiu és que les diverses empreses que Bernard Andrighetto hauria fet servir per cometre l'estafa no tenien designat advocat però consten com a responsables civils subsidiàries en el cas.

"L'acusat no ha pogut designar advocat perquè algunes de les empreses estan actualment en concurs de creditors i en una altra hi constava com a administradora la seva dona, la que va morir", ha explicat l'advocat d'Andrighetto, Manel Mir. Per solucionar-ho, han suspès el judici i han retornat el cas al Jutjat d'instrucció número 1 de Girona, que s'haurà de posar en contacte amb els responsables actuals de cada societat perquè designin un advocat.

El cas que s'havia de jutjar aquest dijous es remunta a mitjans 2010. Aleshores, Andrighetto era propietari de la cadena de botigues 'Splaff' (per a la que havia protagonitzat anuncis sonats) i també tenia tot un entramat d'empreses al seu nom o al de la dona (Futurmon S.L., Bafer Business Europ S.L., Splaff Tarragona S.L. o Private Outlet Diffusion Iberica S.L.).

Segons recull l'escrit del fiscal, entre els mesos de maig i juny d'aquell any Andrighetto va comprar mercaderia a dues empreses gregues. Bàsicament, es tractava de roba, aixovar i parament de la llar. Les dues factures pujaven, respectivament, a 38.456 i a 23.256 euros.

El ministeri públic subratlla, però, que Andrighetto va intentar estafar les empreses gregues pagant les compres amb pagarés sense fons. "L'acusat no tenia cap intenció de pagar el preu establert, però sí de fer-se amb la mercaderia", recull l'escrit del fiscal.

Pagarés sense fons

Durant el mig any següent, Bernard Andrighetto va arribar a signar fins a cinc pagarés sense fons. Els posava a nom de les diferents empreses i cada vegada que vencien, com que als comptes no hi havia prou diners, el banc els retornava.

El fiscal recull que, d'aquesta manera, l'empresari "va burlar el pagament del deute". Un deute que a dia d'avui segueix vigent, que ascendeix a 61.712 euros i que també figura en un altre procediment judicial. En aquest cas, però, al Jutjat Mercantil de Girona. I és que, després d'entrar a presó, les empreses d'Andrighetto van fer fallida i van entrar en concurs de creditors.

El ministeri públic acusa Andrighetto de cometre un delicte continuat d'estafa agreujada pel valor de la defraudació. Demana que se li imposi una pena de 4 anys de presó, que pagui una multa de 1.800 euros i que, en matèria de responsabilitat civil, indemnitzi les empreses gregues amb tots els diners que els va quedar a deure.

Judici per assassinat

La setmana vinent, començarà a la secció quarta de l'Audiència el jurat popular pel crim. Per l'assassinat de la seva dona, el fiscal li demana una condemna de 21 anys de presó. Segons el seu escrit, Andrighetto va ser qui va matar la dona d'una rajada de trets a la casa que compartien al barri de Palau.

La matinada del 17 d'octubre del 2011, segons recull l'escrit d'acusació, Andrighetto i la víctima van discutir al dormitori. Llavors, l'home va treure una pistola i va amenaçar la dona amb l'arma. Ella va fugir espantada fins al lavabo però, un cop allà, el processat la va acorralar, va agafar un segon revòlver i va disparar fins a deu trets amb les dues armes al mateix temps.

El fiscal demana una condemna de 21 anys de presó; 19 per un delicte d'assassinat i 2 per un delicte de tinença il·lícita d'armes.