Adrià Puntí va tenir el reconeixement més proper que hauria pogut desitjar. A tocar de casa seva, al barri del Veïnat de Salt, d'on sempre ha reivindicat que és. El cantant va ser nomenat ahir fill predilecte de la vila, en un acte celebrat a El Canal, davant d'un públic còmplice rendit al seu art, bromes i cançons.

Puntí va saltar-se el protocol, com ell mateix va dir, i es va fumar un puret mentre tocava el piano i assaboria una copa de cava. Es trobava com al pati de casa seva, amb els seus pares, Maria i Narcís, i altres familiars ben a prop. A poc a poc va guanyar confiança. Parlava amb el públic en un diàleg inconnex i absurd que generava somriures i rialles. "Vull veure el contracte de tots els privilegis que tindré a partir d'ara", bromejava, amb Quimi Portet, barrejat entre els espectadors.

Quan cantava, l'admiració era patent. La seva veu, acompanyada de les tecles, l'harmònica o les cordes de la guitarra ritmaven millor que l'anterior intent de discurs improvisat. De fet, es pot dir que Puntí va regalar un petit concert. "No sé parlar", admetia. "Està demostrat que només serveixo per ser fill predilecte. N'hi ha que naixem amb una flor al cul", deia somrient, poc abans que es tanqués l'acte.

Possible nou àlbum

L'acte, presentat pel periodista Xavier Castillón, va servir també com a acte de demostració de l'orgull saltenc. Puntí, de fet, va néixer el 1963, l'any en què la capital iniciava els tràmits per annexionar-se Salt. Castillón va deixar clar que si Raimon està lligat a Xàtiva, Llach a Verges i Van Morrisson a Belfast, Puntí ho està a Salt, al Veïnat. Castillón, a més, va avançar que enguany el "geni" podria "trencar el dolor del seu silenci discogràfic" amb un CD, que en homenatge al seu pare es podria dir La clau de girar el taller. Fa tretze anys del darrer àlbum de Puntí, Maria dedicat a la seva mare.

L'instructor de l'expedient que ha acabat amb el nomenamtent, Alfons Mateu, va felicitar l'Ajuntament per "trencar esquemes i apostar per l'art" i va fer un recull de qualificatius que s'han dit sobre Puntí: "perfeccionista, intens, enèrgic, original...". "Ell un dia em va dir que era perfecte, tot i tenir una petita deficiència visual", va explicar Mateu.

L'alcalde, Jaume Torramadé, va recordar que és de la mateixa generació que el cantant i va recordar moltes anècdotes de la infància. Va destacar la "extraordinària vàlua" de Puntí i va assenyalar que "ell ha posat en valor el municipi de Salt. I ho ha fet des del Veïnat. Ha sigut capaç de transmetre a tot el país que Salt existeix, que el Veïnat existeix".