Una Girona republicana, sense exclusions i amb la cultura i l'educació com a eixos principals. Aquesta és la ciutat que proposa la candidata d'ERC a l'alcaldia, Maria Mercè Roca, que ahir va exposar el seu projecte a l'auditori de la biblioteca Carles Rahola.

Roca va assegurar que es posa com a objectiu la "pobresa zero". Per aconseguir-ho, es compromet a crear una primera tinença d'alcaldia d'Acció social, Ocupació i Habitatge. Entre les iniciatives que vol estudiar hi ha la del "housing first", que consisteix en facilitar un pis als sense sostre crònics. A més, aposta per reconvertir l'ocupació de pisos en lloguer social i vol anar "més enllà de les multes" als bancs que tenen pisos buits, ja que creu que es tracta d'una mesura inútil. Un altre objectiu és aconseguir "pobresa energètica zero", i es compromet a "actuar" davant de les companyies perquè "s'atenguin a raons". També vol fer per un pla de salut mental.

L'educació i la cultura també tindran un pes essencial si ERC governa la ciutat. Roca va garantir que "Cultura tindrà la seva pròpia regidoria, amb una persona al capdavant que s'hi dedicarà al 100%", perquè creu que "cultura i Girona són dues idees indestriables". Més enllà de les grans infraestructures, tanmateix, va apostar per la cultura popular: les escoles, els barris, els ateneus o les fàbriques de creació, entre altres.

I és que cohesionar la ciutat i els barris és una altra ambició de Roca. "El centre ha estat molt mirat i admirat, i ara, sense abandonar-lo, toca mirar els barris més desfavorits", va indicar. Per fer-ho, va defensar la creació d'ateneus com a "motors de cultura i participació, vinculats al seu entorn i cogestionats pels ciutadans". Roca pensa que els gironins no es poden desentendre del que passa a la ciutat, i vol que s'hi impliquin amb noves mesures de participació.

Pel que fa a la mobilitat, la candidata republicana va apostar per la bicicleta com a mitjà de transport "efectiu i eficaç", i va proposar la pacificació del trànsit i la creació de noves zones gratuïtes d'estacionament dissuasori. També vol recuperar les places com a "eix vertebrador de la vida veïnal i de barri" i es compromet a fer complir "escrupulosament" les ordenances de civisme i sorolls per garantir el descans veïnal. En aquest sentit, vol esponjar les zones d'oci nocturn i controlar millor les zones afectades. També proposa oferir noves oportunitats d'emprenedoria i d'oci als joves.

Roca creu que l'Ajuntament ha d'impulsar el dinamisme econòmic, i per fer-ho proposa la creació de cooperaties municipals o mixtes per crear nous llocs de treball, així com un sistema integral de gestió turística per tal que Girona no sigui només un lloc de pas sinó un node de distribució de visitants. Per fer-ho, vol fer un pla de turisme a 20 anys vista.

Finalment, pel que fa al medi ambient, Roca suggereix una anella verda que abraci la ciutat, una defensa "contundent" del cabal mínim del Ter i un itinerari de boscos saludables.