Conèixer com utilitzen el temps els ciutadans de Girona per tal de poder planificar millor la ciutat. Aquest és l'objectiu de l'Smart Urban Planning, un projecte pilot que la Càtedra Girona Smart City farà a la ciutat i que consistirà en una enquesta sobre l'ús del temps real i el desitjat entre la ciutadania per tal de poder adaptar els futurs plans urbanístics a les seves necessitats reals.

Segons va explicar ahir la directora de la Càtedra, Lluïsa Marsal, l'enquesta es pot trobar ja als webs de l'Ajuntament de Girona i de la Càtedra, i consta de dues parts. En la primera, el ciutadà -després d'omplir un breu qüestionari on se li demanarà seu codi postal- haurà d'explicar com fa servir el seu temps a la ciutat: per exemple, quant de temps destina a desplaçaments, quanta estona passa en equipaments públics o quant de temps s'està en parcs i places. En la segona part, haurà de descriure com li agradaria fer servir el seu temps en el futur, i quines activitats no pot fer per manca d'oferta o excessiva llunyania dels equipaments.

L'enquesta estarà oberta durant dos mesos i alumnes del màster d'Smart Cities de la Universitat de Girona ajudaran els usuaris dels centres cívics a omplir-la. Quan es tinguin totes les dades, a través d'un algoritme de càlcul, es es podran saber les preferències de despesa de temps amb relació a la mobilitat, l'oci o el temps en equipaments municipals, entre d'altres. D'aquesta manera, el consistori podrà ajustar els futurs plans urbanístics a les necessitats reals dels ciutadans. "La idea de "tot pel ciutadà però sense el ciutadà" està obsoleta, perquè el ciutadà ha de ser al centre de la planificació", va assenyalar Marsal.

Segons va indicar l'alcalde, Carles Puigdemont (CiU), des del moment de la creació de la Càtedra Girona Smart City van tenir molt clar que no només es tractava de posar gadgets a la ciutat per millorar-ne l'eficiència, sinó que també s'havia de crear una nova manera de pensar-la. I aquest programa, va afegir, n'és un bon exem?ple. "Quins plans urbanístics tindríem si s'hagués disposat d'aquesta eina fa deu o quinze anys? Segurament serien molt diferents", va reflexionar. L'alcalde va assegurar que aquest és un pas més en el camí cap a la transparència i obertura que ha dut a terme el govern de CiU, i que, entre altres, inclou el portal de govern obert, la participació ciutadana a través de mocions al ple o les nombroses dades que es donen a través del web.