L'exassessora d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Minerva Amador, vol que condemnin l'expresident de la Diputació de Girona i actual alcalde de Salt, Jaume Torramadé, a 2 anys de presó per abusar sexualment d'ella durant el sopar d'inici de campanya del 8 de novembre del 2012. L'acusació particular, que exerceix el lletrat Joaquim Bech de Careda, demana una indemnització de 20.000 euros per a Amador perquè sosté que va viure una experiència traumàtica que li ha provocat un trastorn d'adaptació. També demana que Torramadé no es pugui apropar a menys de 200 metres d'ella durant cinc anys. L'acusació relata que, durant el sopar, l'expresident li va tocar "els genitals" i li va "amanyagar el pit".

En el seu escrit de conclusions provisionals, el lletrat de l'acusació particular comparteix bona part del relat del fiscal però afegeix que Jaume Torramadé va arribar a tocar-li els genitals a l'exassessora. Per això, mentre el ministeri fiscal demana que condemnin l'expresident de la Diputació a pagar una multa de 3.600 euros, l'acusació demana una pena de 2 anys de presó.

L'acusació relata que Minerva Amador treballava com administrativa d'UDC a la Diputació de Girona i, com que cobrava com a càrrec de confiança, era "depenent" tant funcionalment com orgànicament de l'ara acusat. El 8 de novembre del 2012, va tenir lloc al restaurant 'El Teatret' de Girona un sopar previ a l'acte d'inici de campanya, en el qual hi havien regidors i càrrecs locals del partit.

Segons l'acusació, durant el sopar, i ja a l'hora dels postres, l'acusat es va asseure al costat de Minerva Amador i li va ensenyar un vídeo de contingut sexual que tenia al seu mòbil. Després, mentre conversaven sobre la campanya, "l'acusat va aprofitar per començar a amanyagar-la i a agafar-li amb força ambdues mans", sosté l'acusació.

Això va fer sentir "incòmoda" l'assessora però, segons ella mateixa sosté, l'episodi no va acabar aquí. "Tot seguit, l'acusat, guiat per un propòsit de caire libidinós, va posar les mans als genolls de Minerva Amador mentre li oferia formar part el futur equip de govern de l'Ajuntament de Salt. Ella va rebutjar reiteradament l'oferiment, moment en què Torramadé es va mostrar contrariat i va pujar una de les mans fins arribar a tenir contacte amb els genitals d'ells", apunta l'escrit.

Els tocaments van anar acompanyats de frases com "sí, has de tenir un lloc, si tu vols princesa, pots ser el que tu vulguis a Salt". L'acusació relata que, a continuació, Torramadé li va "amanyagar el pit" i "li va fer una mirada a les mans d'ella, que li protegien la zona genital".

"Minerva Amador va apartar l'acusat en tots i cadascun dels tocaments, manifestant física i verbalment, de manera contundent, la manca d'interès pels oferiments de millora laboral i promoció econòmica", ressalta l'acusació, que afegeix que ella va arribar a moure la cadira per apartar-se d'ell però la va agafar per l'esquena per evitar que es distanciés.

Després del sopar, es va celebrar l'acte polític al restaurant +Cub. Segons l'acusació, Torramadé "es va tornar a acostar" a l'exassessora i li va agafar la mà mentre escoltaven a peu dret els ponents. "Encara estava consternada i en estat de xoc i va tornar a rebutjar el contacte i va desfer-se de la mà de l'acusat", exposa el lletrat.

Segons Bech de Careda, com a conseqüència dels fets traumàtics que va viure, Minerva Amador va abandonar el seu lloc de feina i ha patit un trastorn d'adaptació amb simptomatologia d'angoixa, dificultats per dormir i pèrdua de pes i ha necessitat tractament psiquiàtric i psicològic.

Arxius i reobertures

L'afer de les denúncies creuades acabarà, presumiblement, amb els dos asseguts al banc dels acusats: un per un delicte d'abusos sexuals i l'altra acusada de coaccions per reclamar 50.000 euros a canvi del seu silenci. L'origen es remunta al sopar d'inici de campanya electoral. El primer a presentar denúncia va ser Jaume Torramadé, que va acudir a la justícia assegurant que Minerva Amador li feia xantatge perquè li reclamava 50.000 euros a canvi de no denunciar-lo pels suposats tocaments. Després va ser Amador qui va presentar denúncia contra l'aleshores president de la Diputació de Girona a qui acusava d'assetjament sexual.