L'Ajuntament de Girona va destinar, l'any passat, més d'un milió d'euros en ajuts relacionats amb l'habitatge per a famílies en situació de vulnerabilitat. Les dades de demandes d'ajuda respecte al 2013 són demolidores i els augments espectaculars. Per exemple, hi va haver un 96% més de sol·licitud en ajuts al lloguer. I l'increment per demanar ajut en temes de deutes hipotecaris va ser del 133%. El regidor de Serveis socials, Eduard Berloso, va assenyalar ahir que aquest inici d'any continua la tendència ascendent.

En concret, l'àrea de Serveis a les Persones va destinar 1.000.050 euros a conceptes de suport a les famílies amb problemes per pagar l'habitatge. Sobta, però, que malgrat que hi hagués més demanda d'ajuts, la quantitat final destinada a alguns conceptes és inferior. És el cas de les prestacions socials per al pagament del lloguer, conegudes com a "lloguer just". La quantitat total de l'any passat va ser de 685.346 euros, mentre que aquest 2014 va ser de 657.040 euros. Mentre que el 2013 es va ajudar 321 famílies, l'any passat van ser 300. Són ajuts a fons perdut per fer front al pagament del lloguer de famílies que tenen ingressos baixos o moderats, a qui el cost de l'habitatge pot situar en risc d'exclusió social residencial.

Cost del lloguer i plusvàlua

L'Ajuntament també va fer front a alguns pagaments que els ciutadans que viuen de lloguer a pisos municipals no han pogut abonar. En total, han assumit el cost de 149.850 euros de rebuts de lloguer que no s'havien pagat. A més, s'ha actuat en casos de persones que el banc els ha concedit la dació en pagament per poder-se quedar al seu pis i evitar ser desnonats. En aquests casos, els ha perdonat el pagament de la plusvàlua, fet que suposa que ha deixat d'ingressar -segons dades municipals- 180.000 euros. A més de tot això, també s'han destinat 63.500 euros a d'altres tipus d'ajudes puntuals.

Peticions per a medicaments

L'habitatge no ha estat l'únic concepte per al qual s'han atorgat ajuts a famílies en situació de risc. Durant el 2014, els Serveis Socials van rebre 2.191 sol·licituds de gironins que no podien pagar els rebuts de la llum, el gas o l'aigua, 596 més que fa un any. Són casos en què si s'abonen una o dues mensualitats, l'abonat ja pot continuar vivint en aquell pis perquè li arriben prou ingressos posteriorment. També va créixer la demanda per comprar medicaments: de les 1.932 sol·licituds del 2013 a les 2.395 del 2014. A la memòria no consten els imports totals concedits als ajuts d'emergència ni als medicaments.

Pel que fa a les beques de menjador, es van concedir 481 ajudes d'aquest tipus, destinant-hi un total de 101.000 euros. Així mateix, es van destinar 50.000 euros al "pla carn", que serveix per distribuir carn a les famílies necessitades durant l'estiu, quan els nens ja no van a escola i no s'alimenten al menjador escolar.

Durant el 2014 també va augmentar el nombre de beneficiaris del Centre de Distribució d'Aliments. Si el 2013 es van atendre 6.106 persones, un any més tard la xifra s'enfila fins a les 7.321 (el que suposa unes 2.430 famílies ateses).