"Què pensarien les 26 persones que la Setmana Santa de 1940 es van conjurar perquè a la processó de Girona, recuperada després de la guerra, no hi faltessin els manaies?". Malgrat que la pregunta del president de la Diputació, Joan Giraut, era retòrica, la veritat és que aquell grup, encapçalat per Joaquim Pla Dalmau, s'hauria molt sentit orgullós de veure que 75 anys després els Manaies de Girona continuen teixint la ciutat. I és que tal com va dir l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, durant la presentació del llibre que repassa els 75 anys d'història de l'entitat, tradicions com la dels manaies són les que fan diferents les ciutats i n'eviten la uniformització.

El llibre, va assenyalar el bisbe de Girona, Francesc Pardo, seguirà per donar a conèixer, sobretot entre els més joves, que els manaies són una icona popular de les arrels cristianes de la nostra societat. "La gent ha de saber qui són, qui ho ha fet possible, perquè conèixer el passat ens ajuda a contemplar i reconèixer tot allò que s'ha viscut, i d'aquest coneixement en neix l'agraïment", va assegurar.

L'autor, Víctor Gay, va fer un repàs als continguts del llibre, que no només repassa la història dels manaies gironins sinó que compta amb diferents col·laboradors que expliquen la relació de l'entitat i la ciutat. Gay va voler recordar molt especialment Josep Oller i Mató, a qui considera el "pendonista" del llibre, ja que va ser testimoni d'aquella primera sortida de l'any 1940.

Tal com va assegurar el president de la Confraria de Jesús Crucificat, Narcís Reixach, l'objectiu del volum és apropar els manaies a la ciutat a través d'una lectura "fàcil i entenedora" i amb fotografies on es vegi el màxim de gent possible. "Es tracta que tothom pugui saber qui som, on som i on anem", va explicar. Per fer-ho, donaran un exemplar de cada llibre a totes les escoles i biblioteques de Girona, per tal que tots els infants de la ciutat puguin saber qui són aquells senyors que surten vestits de soldat cada Setmana Santa i, sobretot, per què ho fan.