La candidata del PSC a Girona, Sílvia Paneque, demana que el PSC accepti sense matisos que la solució per a l'embús polític que viu Catalunya no ha de venir d'una reforma constitucional; sinó que ha de ser de la societat civil, la ciutadania i les institucions catalanes, qui estableixin un procés transparent per decidir el futur del país.

La candidata ho va proposar ahir en la presentació de la conferència de l'economista i exdiputat socialista al Parlament, Daniel Font, a l'entorn d'un nou model polític per a Catalunya. La xerrada de Font va cloure el cicle "Parlem d'avui, preparem el demà".

Paneque va detallar la seva proposta en quatre punts més. En el segon va proposar que el federalisme es reivindiqui amb la voluntat de ser hegemònic i convertir-se en una solució pròpia, al marge de la voluntat de Madrid, amb la premissa que Catalunya té dret a decidir què vol ser. En el tercer va valorar que els partits polítics i la societat han d'estar disposats a acceptar que la possibilitat que passi allò que vulguin els ciutadans, no és necessàriament compartir-ho sinó ser radicalment demòcrata. En el quart va definir el federalisme com una opció de llibertat a Catalunya i va reivindicar que el país té motius econòmics, socials, culturals i vivencials per trobar pactes amb els pobles d'Espanya, des de posicions de llibertat i de respecte mutu. I en el cinquè es va mostrar convençuda que el federalisme pot guanyar el debat sobre quin ha de ser el nou estatus de Catalunya, si aquest debat és obert i es fa amb totes les garanties.

Durant la conferència, Daniel Font va exposar quines són les prioritats que hauria d'encarar Catalunya per establir les bases d'un nou model polític. Font va reflexionar sobre la importància de fomentar un avenç social i, alhora, canviar el rumb cap a una política de concòrdia que superi la confrontació actual: "Catalunya està en una situació de punt mort en la qual s'ha emprès, des dels sectors oficials, una cursa que no permet avançar. En contrast amb aquesta situació, la política de no confrontació permetrà avançar cap a un sortida positiva".