Famílies reallotjades del bloc Salt han criticat que Habitatge els ha multiplicat per nou els lloguers que pagaven fins ara sense avís previ. Amb el suport de l'autoanomenada PAH Girona-Salt, dues d'elles van protestar ahir al matí, exhibint uns rebuts que dels 53 euros mensuals han passat a 358 i 456. Les famílies diuen que no poden afrontar les quotes. La portaveu de la PAH, Marta Afuera, critica que quan se les va reallotjar se'ls va "obligar" a acceptar una cessió d'ús temporal dels pisos on són ara, que no dóna garanties. Habitatge, per la seva banda, diu que tots els afectats -cinc famílies- rebien un ajut implícit al lloguer que caducava al febrer i cap s'ha preocupat de renovar-lo.

Fa un any que el bloc Salt, que la PAH va ocupar sencer, està tancat i barrat. El desembre del 2013, els Mossos van desallotjar les darreres famílies que feia més de vuit mesos que hi vivien. A cinc d'elles, Habitatge les va reallotjar en altres pisos, tant de Salt com de Girona, mitjançant una cessió temporal d'ús per un termini de dos anys.

Fins ara, aquestes famílies pagaven un lloguer testimonial (d'entre 53 i 80 euros) gràcies a un ajut implícit que els va atorgar Habitatge. De cop i volta, però, aquest mes de febrer han vist com els seus rebuts se'ls han incrementat fins a nou vegades, amb quotes que arriben a superar els 450 euros.

Ahir, dues de les famílies van denunciar la situació al davant de la Delegació del Govern tot mostrant els rebuts i envoltades de simpatitzants. Les dues famílies, un cop van ser desallotjades, van anar a viure en pisos situats al número 13-15 del carrer Santiago Ramon i Cajal, a Salt mateix. A una ara li ha arribat un rebut que s'enfila fins als 456,72 euros; a l'altra, fins als 368,08. "Fins ara, les nostres famílies ens ajudaven a pagar els 53,04 euros del lloguer perquè no tenim ingressos; però ara no ho podran fer", va dir Hadijatou Jalow, una de les afectades, tot afegint: "Com viurem? Què hem de fer, anar al carrer?".

El problema: renovar l'ajut

L'Agència de l'Habitatge, per la seva banda, diu que el problema és l'ajut implícit al lloguer que es va concedir a les cinc famílies. Aquest ajut, que s'ha de renovar cada any, va caducar al febrer. Com que cap dels afectats s'ha preocupat de tornar-lo a sol·licitar, han deixat de rebre'l i per això se'ls ha encarit la quota de lloguer.

L'agència explica, però, que per resoldre la situació les famílies només han de tornar a sol·licitar l'ajut implícit al lloguer i acreditar que no tenen ingressos. Quan se'ls torni a concedir, com que té caràcter retroactiu, les quotes que ara se'ls han enviat no es cobraran i es tornaran a abaixar.