Jaume Puebla té 91 anys i ha estat cisteller tota la vida. De fet, encara ho és. Va començar l'any 1936, quan tenia 14 anys, quasi per obligació, per culpa de la Guerra Civil. Actualment encara fa cistells. A casa seva hi té entre 4.000 i 5.000 cistells.

Per què va començar tan jove?

Van cridar a files el meu germà per la Guerra Civil i ens vam quedar el meu pare i jo sols. Vaig haver de deixar d'anar al col·legi per ajudar-lo.

Va deixar d'anar a escola?

Hi anava a les nits fins que vaig tenir divuit o vint anys.

No pensa a jubilar-se algun dia?

L'ofici el vaig aprendre per força, però em va agradar.

Al seu nét li recomanaria que es fes cisteller?

No! Això sí que no!

Per què?

És una feina de moltes hores i la mainada no està per aquestes punyetes.

I si li agradés?

Llavors cap problema. L'ensenyaria.

Qui li compra els cistells?

Ara ja només particulars.

I per a qui són?

Per a gent que va a caçar bolets, per a hortolans...

I antigament?

L'any 36 hi havia el cove de patates per enviar a Anglaterra. Més tard, el cistells per clavells, que eren unes caixes molt grosses fetes amb canyes, i després cistells petits per maduixes, que van acabar desapareixent.

En 91 anys, el poble de Salt i el sector del cistell han canviat molt...

El poble ha crescut molt i els oficis petits i minoritaris ho tenen molt difícil. No tenen sortida. Aquest creixement, crec que ha estat perjudicial.

S'han perdut coses?

Trobo a faltar l'agricultura, que ha anat a menys. Abans venia gent de Santa Eugènia, del Veïnat, de Salt, de Girona a comprar-me coses, però ara els hortolans petits han anat plegant.

A Salt tenen la Fira del Cistell. Deu anar-hi.

Sí, i tant. Hem de donar les gràcies a l'Ajuntament, perquè cada any hi ha més parades i més gent.

Com veu el negoci, en un futur?

Tot això se'n va a "pique".

No em digui...

Els romanesos i els marroquins ho aixafen tot. Ho venen tot a un preu cinc cops inferior.

Quin és el seu cistell preferit?

El cistell de bolets. Es fa amb canyes i vímet.