Girona ha posat en marxa el 'Projecte Àmbar' que té com a objectiu oferir suport psicològic i emocional -individual i en grup- a persones que fa anys que pateixen la crisi. Es tracta de perfils que estan a punt de tirar la tovallola i que es troben a les portes d'una depressió. Són les entitats les que detecten els possibles casos i ja s'han fet 76 derivacions durant els primers mesos del programa. Els perfils principals són aturats de llarga durada, persones amb feines precàries que tenen càrregues familiars i avis amb els fills i néts a casa a causa de la crisi. L'objectiu és motivar-los perquè surtin de casa i s'impliquin amb projectes per trobar feina o amb programes i activitats del barri.

Els anys de crisi econòmica han deixat seqüeles en molts ciutadans que ja no veuen una sortida a la seva situació i cauen en el desànim. Són persones que cada vegada es mostren més reactives a participar no només de qualsevol programa per buscar sinó que també es van aïllant cada vegada més i no tenen cap xarxa social amb qui compartir la seva angoixa.

Des del Consell de Cohesió i Serveis Socials de l'Ajuntament de Girona van decidir que calia incidir en aquests perfils per d'ajudar-los des d'una vessant més terapèutica i emocional i no tant fomentant la participació en programes socioeducatius. L'objectiu és empoderar i animar aquestes persones perquè surtin de casa i deixin de passar-se el dia al sofà davant de la televisió. "Es tracta de treure-les de l'espiral d'inactivitat que no només els afecta a ells sinó al seu nucli familiar i a tota la xarxa de relació", ha destacat Gemma Clapés, que és membre de l'equip tècnic de suport de Serveis Socials.

Amb aquest objectiu neix a finals del 2014 el que s'anomena 'Projecte Àmbar'. El que busca és rescatar aquelles persones que estan a punt de tirar la tovallola per tal de motivar-los i aconseguir que afrontin la seva situació per tal de reconduir-la. La base del treball és la teràpia psicològica i emocional que, inicialment, es fa de manera individual. Després d'una desena de sessions, es fa el següent pas que és incloure'ls en una teràpia de grup. Totes les sessions es fan als centres cívics de la ciutat.

Són les entitats que estan en contacte amb les persones de cada barri les que proposen possibles candidats. Fins al moment, s'han fet 76 derivacions (30 homes i 46 dones) des del 15 de setembre del 2014 i actualment hi ha 56 persones dins el programa, que està a punt d'iniciar les sessions de grup. Principalment són persones a l'entorn dels 45 anys i sobretot aturats de llarga durada.

De fet, el programa s'adreça a tres perfils específics: persones que fa anys que són a l'atur i que han deixat de buscar feina perquè estan desanimats, persones amb una feina precària que tenen càrregues familiars i que pateixen ansietat o estrès continuat i persones grans que fa anys que tenen els fills i també les néts a casa a causa de la crisi. Properament, el programa també es vol obrir a joves que no troben feina. "Són perfils que no tenen un entorn social desestructurat de manera endèmica sinó que han arribat a aquesta situació per causes sobrevingudes per culpa de la crisi", ha reflexionat Clapés.

L'objectiu: mantenir-los actius i motivar-los

Segons explica Clapés, el programa està pensat per aconseguir que aquestes persones que cada vegada viuen més aïllades i es troben a les portes d'una depressió experimentin un canvi d'estat d'ànim i acabin apuntant-se a programes per buscar feina o qualsevol altre activitat del seu barri. "L'objectiu és que estiguin actius, mantenir-los dins una xarxa relacional", ha destacat. Aquest és el pas previ perquè tinguin forces per afrontar la seva situació i, per exemple, siguin capaços de tornar al carrer per buscar feina.

Aquest és el primer projecte concret que s'impulsa des de la vessant del suport psicològic, tot i que els Serveis Socials també tenen tècnics especialitzats per tractar puntualment algun cas. Des del consistori, el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, ha destacat que estan satisfets dels resultats del projecte -que ja compta amb pressupost per al 2015- perquè són col·lectius difícils de motivar. "Veiem que la gent està responent bé perquè de vegades no tothom hi està disposat perquè el que volen és trobar com sigui una feina", ha valorat.