El sergent de la policia municipal de Girona, Rafael Palahí, a qui un agent va denunciar per assetjament laboral i vexacions va declarar ahir al Jutjat d'Instrucció número 2 de Girona per negar totes les acusacions. Al llarg de la seva intervenció també va carregar tintes contra el seu subordinat indicant que es tracta d'un dels policies municipals que menys diligències realitza -sis en vuit mesos quan la mitjana són 150- i que més baixes s'agafa, una de les quals va donar a entendre que era per realitzar un Ironman a les illes Canàries.

El sergent va manifestar que pràcticament només ha parlat amb el seu subordinat en un parell d'ocasions durant vuit mesos i que una d'aquestes vegades era a causa d'una situació de manca de respecte i per tenir l'emissora baixa i no contestar quan se'l sol·licitava. La segona ocasió ja va ser a causa de l'obertura d'un expedient per no atendre l'emissora.

Durant la seva declaració va defensar el tracte que dispensat al policia denunciant que, segons manifesta, era exactament igual al que mantenia amb la resta de membres del cos. D'aquesta manera, el sergent donava a entendre que no tenia favoritismes amb cap agent que es poguessin traduir en assignacions de serveis més agraïts, com ara patrullar amb el vehicle policial en comptes de fer-ho a peu. Respecte a la qüestió de l'assignació de serveis va indicar que en ser aquesta una de les seves competències adopta decisions basades en criteris d'eficiència per donar un millor servei, no per perjudicar ningú del seu equip.

Va aprofitar la declaració per desacreditar el policia que l'ha denunciat esmentant que dies abans que aquest agafés la baixa l'abril de 2014 va escoltar com parlava per l'emissora amb altres policies per explicar-los que aniria a les illes Canàries a realitzar un Ironman i que aportarà la documentació per acreditar-ho. Tampoc va deixar en bona situació els altres tres agents que van corroborar la versió del denunciant en referir que un d'ells li va obrir un expedient per falta greu que li va comportar 16 dies de suspensió de sou i feina i que va coincidir amb el dia que s'interposava la denúncia; de la resta va dir que el seu volum de d'activitat -mesurat en diligències realitzades- també és significativament baix.

Els altres testimonis

Pel jutjat d'instrucció van desfilar ahir tres policies més que van corroborar la denúncia efectuada pel seu company contra el sergent. Els tres van indicar que el seu cap pressionava i coaccionava el policia que l'ha denunciat i el mantenia constantment sota vigilància, el feia anar a peu a tots els serveis i que el llenguatge corporal era incòmode.

Un dels testimonis va negar que els criteris d'assignació de serveis es fessin per criteris d'eficiència sinó que obeïa a una roda per tal que tots els agents acabessin realtizant tots els tipus de serveis previstos.

D'altra banda, el sergent de policia va indicar al jutge instructor que també disposa del testimoni d'altres agents que poden venir a declarar per corroborar tot el que va manifestar ahir.