El jurat popular ha declarat culpable d'assassinat i d'utilitzar armes de foc sense llicència Bernard Andrighetto, l'empresari que va matar la dona a trets al domicili familiar del barri de Palau de Girona el 17 d'octubre del 2011. Per unanimitat, el tribunal popular no s'ha cregut la versió final de l'acusat, que assegurava que s'havia defensat d'un complot tramat per la seva dona i una tercera persona, que havien intentat matar-lo a ell per quedar-se amb l'herència. El fiscal ha demanat que s'obri una investigació contra els fills de la víctima, l'actual parella de l'empresari i un altre home per fals testimoni, per mentir al judici. Les acusacions demanen 21 anys de presó i la defensa 16.

El veredicte del jurat popular, sense fissures, ha declarat provat que la matinada del 17 d'octubre el 2011, Bernard Andrighetto va empunyar dues armes curtes -uns pistola i un revòlver-, va acorralar la seva dona al lavabo de la casa i va obrir foc. Va disparar deu vegades i els deu projectils van impactar contra la víctima, que va resultar greument ferida i va morir l'endemà a l'hospital.

El jurat ha conclòs que la víctima no va tenir cap possibilitat de defensar-se. Primer, perquè l'acusat li barrava el pas cap a la sortida; segon, per la diferència d'envergadura entre un i altre i tercer, perquè l'acusat duia dues armes mentre que la víctima anava completament desarmada.

El veredicte també recull que el mateix acusat i els fills de la víctima -el petit també és fill d'Andrighetto- van confessar el crim just després del tiroteig, tant als Mossos d'Esquadra com al jutjat de violència domèstica. Els membres del tribunal popular no han donat cap credibilitat a la versió final de l'acusat, que assegurava que la seva dona i l'amant d'ella havia ordit un pla per matar-lo a ell i quedar-se amb l'herència.

Segons aquesta versió que l'empresari ha mantingut al judici, va enxampar el sicari amb la seva dona al lavabo i va començar un forcejament entre es dos homes, durant el qual les armes es van disparar i, de forma accidental, els projectils van impactar en la víctima. "És altament improbable que hi hagués una tercera persona", recull el veredicte que apunta que en tota la casa no hi ha cap tipus d'empremta d'aquest suposat intrús i que totes les proves apunten a que hi va haver un sol agressor: l'acusat.

D'acord amb el veredicte del jurat popular, a l'hora de dictar sentència el magistrat president haurà d'aplicar a l'acusat un agreujant de parentiu, perquè la persona a qui va tirotejar era la seva dona. No li restarà pena, en canvi, per consumir cocaïna perquè el veredicte descarta que les drogues influïssin de cap manera en el comportament de l'empresari ni afectessin les seves capacitats. Sí que li aplicaran, però, un atenuant de reparació del dany perquè ja ha consignat una quantitat de diners per pagar la indemnització als dos fills de la víctima.

El jurat popular creu que ha quedat provat que, per cometre el crim, Bernard Andrighetto va usar dues armes de foc per a les quals no tenia llicència. Per això, també el declara culpable d'un delicte de tinença il·lícita d'armes.

Fals testimoni

Després de la lectura del veredicte, el jurat popular ha quedat dissolt. El fiscal, Víctor Pillado, ha demanat que condemnin Bernard Andrighetto a 21 anys de presó, 19 per l'assassinat i 2 per tinença il·lícita d'armes.

El ministeri fiscal també ha demanat que s'enviïn al jutjat les declaracions que han fet al judici els dos fills de la víctima, l'actual parella sentimental d'Andrighetto i un testimoni que a mitja instrucció va assegurar que "un negre d'ulls verds" li havia confessat ser l'intrús en aquella casa. El fiscal considera que tots quatre han pogut cometre un delicte de fals testimoni per mentir per intentar aconseguir una sentència absolutòria per a l'acusat i vol que s'obri una investigació judicial. La petició del fiscal ha provocat indignació entre el fill gran i la parella sentimental de l'empresari, que han seguit el veredicte des del públic. Andrighetto, en canvi, ha escoltat el veredicte impassible i amb la mirada fixada cap als seus familiars.

El lletrat de la Generalitat, que exerceix l'acusació particular perquè es tracta d'un cas de violència domèstica, s'ha adherit a la petició del fiscal.

La defensa, encapçalada pel lletrat Wenceslao Tarragó, demana la pena mínima de 16 anys (15 per l'assassinat i 1 per la tinença il·lícita d'armes) perquè considera que l'agreujant de parentiu i l'atenuant de reparació del dany es compensen i permeten ajustar la pena en la meitat inferior. El cas, que s'ha jutjat al llarg de la setmana a la secció quarta de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.