L'Ajuntament de Girona va haver de pagar aproximadament un milió i mig d'euros als propietaris del xalet Tarrús de la Rutlla després que una sentència els donés la raó en considerar que el consistori s'havia excedit protegint l'edifici. El temor a que succeeixi un cas semblant amb el garatge Forné va portar ahir el ple municipal ha descatalogar l'edifici, situat a la carretera Barcelona, davant de l'estació. L'edifici està en un procés judicial amb una indemnització de quasi 9 milions d'euros des de l'any 2008 perquè l'Ajuntament va decidir protegir l'immoble i els propietaris es van considerar perjudicats.

Tal com va exposar Joan Olòriz, (ICV-EUiA), la decisió que havia de prendre els regidors del ple tenien de rerafons el "fantasma del Xalet Tarrús". La majoria de portaveus de l'oposició apostaven per deixar el tema sobre la taula i seguir buscant vies d'acord amb els propietaris. No obstant, el portaveu de CiU, Carles Ribas va indicar que el cas s'havia iniciat el 2008 i que ja havia aconseguit aturar el pleit en dues ocasions. El plantejament de l'equip de govern de CiU als regidors era clar. Hi havia tres opcions. Mantenir-se ferms en la catalogació de la façana i que decidís el jutge; catalogar tot l'edifici com vol el col·legi d'arquitectes i comprar l'edifici (el solar està valorat segons algun informe en uns 3 milions) amb una expropiació tenint clar què s'hi voldria fer; o descatalogar tota la finca amb el compromís dels propietaris de retirar la demanda.

CiU va aconseguir el suport dels regiors no adscrits Carles Palomares (ex-PP) i de Carles Bonaventura (ex- CUP), que va dir que posant sobre la balança l'interés de protegir l'edifici i el risc de pagar una indemnització milionària, apostava per "no arriscar-se". També dels dos regidors del PP. En nom seu, Concepció Veray, va exposar que "Girona no es pot permetre assumir una nova indemnització".

Tota la resta de formacions hi van votar en contra. En nom dels cinc autodenominats regidors socialistes no adscrits, Xavier Amores va indicar que descatalogant tot l'immoble hi havia la possibilitat que l'edifici s'enderroqués i que s'hi aixequés un bloc de pisos. A més, va indicar que malgrat que l'informe d'un arquitecte contractat per la propietat apunta a quasi nou milions la indemnització la diferència del que es pot fer amb la façana catalagada o no, hi ha un informe d'un gabinet contractat pel propi Ajuntament que limita la diferència a una xifra quasi insignificant. La regidora no adscrita Glòria Plana (ex-PSC) va reclamar que el punt quedés sobre la taula i va recordar que els jutges solen donar la raó als propietaris. La regidora del PSC, Sílvia Paneque a lamentar que l'equip de govern deixés la responsabilitat del procés judicial en mans dels regidors i també va demanar que no es votés i que el govern busqués noves vies de diàleg amb els propietaris. Olòriz (ICV-EUIA) també volia "un compàs d'espera" i va proposar que es demanés a Patrimoni (dirigit actualment per Joan Pluma, el regidor que va catalogar l'immoble). Jordi Navarro (CUP), va alertar que la descatalogació podia propiciar l'especulació immobiliària i va demanar temps per tal que es busqués quelcom compatible entre l'aprofitament urbanístic i el manteniment de la façana.

L'alcalde, Carles Puigdemont, va deixar clar que l'Ajuntament afrontava "la patata calenta" del cas portant-lo al ple "per transparència" i evitant fer com en el passat de "mirar cap a un altre costat i que s'ho trobi el proper equip de govern". També va assenyalar que CiU no és "patrimonicida" i va recordar que en les tres darreres dècades s'havien enderrocat molts elements patrimonials històrics.