La candidata del PSC a Girona, Sílvia Paneque, ha demanat a CiU i ERC que "no donin empara" a candidats que vinguin de partits "amb comportaments de transfuguisme", en clara referència a l'acord entre CiU i Avancem i el possible pacte entre ERC i MES. En tots dos casos, es tracta de moviments escindits del PSC per discrepàncies amb la direcció i els regidors dels quals s'han convertit en no adscrits durant aquest mandat, tot deixant el PSC amb una sola representant. Paneque creu que de cara al proper mandat s'ha d'evitar una situació com l'actual, en què hi ha vuit regidors no adscrits, i per això farà signar als integrants de la seva llista un document en què es comprometin a retornar l'acta al partit si decideixen abandonar-lo.

Paneque va recordar que, malgrat que CiU i ERC pactaran al màxim d'ajuntaments on sigui possible, s'estan veient alguns casos de "pactes que no tenen res a veure amb els pactes ideològics ni amb consensos sobre el model de ciutat". I, segons la candidata socialista, això és precisament el que està passant a la ciutat de Girona. Per una banda, subratlla que Avancem ha acabat amb CiU "després d'haver passat per tot l'espectre polític, des d'ICV fins a ERC", i considera que aquest acord "té molt poc a veure amb la ideologia, el diàleg i el consens per a la ciutat". Tot això advertint, a més, que Girona té un alcalde, Carles Puigdemont, "que vol ser conseller i que vol utilitzar l'alcaldia de Girona com a trampolí a la Generalitat".

Pel que fa a MES -que es va presentar dimecres amb la presència de nombrosos exrepresentants socialistes-, Paneque critica que molt probablement es presentin sota l'"aixopluc" d'Esquerra Republicana i no en solitari. "Els integrants de MES no van voler sotmetre el seu projecte a consideració de la ciutadania a través d'unes primàries dins del PSC, i per tant ara caldria que fossin els ciutadans els que validessin la seva proposta en solitari i no dins d'un altre partit", indica Paneque.

La cap de llista del PSC demana el compromís de la resta de partits per tal d'evitar que en el proper mandat hi hagi tants regidors no adscrits com en l'actual. "Entre tots hem de procurar que es respecti la decisió dels ciutadans de Girona i posar el màxim de garanties perquè el resultat que triïn els votants el proper mes de maig es mantingui fins a finals de mandat", assenyala.

Per això, Paneque garanteix que els candidats del PSC signaran un compromís segons el qual retornaran la seva acta dal partit si decideixen abandonar-lo mentre són regidors. Malgrat que legalment encara se la podrien quedar -perquè l'acta pertany a cada persona i no al partit-, Paneque considera que és una bona mostra de compromís amb la transparència i la nova forma de fer política.