Girona ja disposa de la seva primera guia turística en format digital. Es tracta d'una aplicació per a telèfons mòbils i tauletes que conté no només informació sobre monuments i museus, sinó també altres aspectes més desconeguts de la ciutat. Per exemple, recupera imatges del barri xinès dels anys 70 i les compara amb l'actualitat, repassa fragments de l'obra de Josep Pla Girona, un llibre de records i els vincula amb imatges actuals i també incorpora un capítol dedicat a la Girona misteriosa. Els textos són de l'escriptor i periodista Miquel Fañanàs. L'aplicació és de pagament (1,99 euros més IVA) i ja està disponible per Android i properament a Apple. La informació es troba traduïda al castellà, anglès, francès i rus.

Tothom que disposi d'un telèfon intel·ligent o d'una tauleta tàctil ja pot descarregar-se la nova guia. El projecte està impulsat per l'escriptor i periodista Miquel Fañanàs i el seu fill Jordi, i compta amb el suport de l'Ajuntament de Girona i la Diputació. La guia és molt visual -totes les imatges són del fotògraf banyolí Antoni Torres- i repassa els escenaris monumentals més destacats de la ciutat.

A banda de la informació sobre monuments i museus, la guia incorpora d'altres recursos menys habituals. Per exemple, fa un repàs de com era el barri xinès als anys 70 i com ha evolucionat fins ara. La guia incorpora imatges d'aquella dècada, on en només dos carrers del Barri Vell es van arribar a concentrar una quinzena de bars, i les contrasta amb imatges actuals.

També dedica un espai a la Girona misteriosa, que destaca els aspectes menys coneguts de la ciutat, com ara el mapa de París que hi ha sota les voltes de la Rambla, la gàrgola de la bruixa de pedra de la Catedral o d'altres llegendes. També s'expliquen curiositats de la Girona jueva, la Girona de Rafael Masó i la seva arquitectura i també hi té un paper la literatura. Fañanàs ha recuperat fragments de l'obra de Josep Pla Girona, un llibre de records, on descriu diferents llocs de la ciutat, i els acompanya d'imatges actuals dels escenaris. A més, la guia ofereix informació sobre el mercat del Lleó, les zones comercials, els actes més importants (Setmana Santa, Temps de Flors i Fires) i les cites de Girona ciutat de festivals.

Per tot plegat, Fañanàs destaca que la guia no només és un recurs per a turistes sinó també per als gironins, que poden descobrir curiositats de la ciutat. Un aspecte que també remarca l'alcalde, Carles Puigdemont: "No teníem una eina com aquesta, que a banda d'informació de serveis tingui una profunditat de continguts, incorpori fotografies d'autor i també literària; és un enriquiment que difícilment podríem donar des de l'Ajuntament", valora.