"Si no hi ha acord, vaga, vaga, vaga!", advertien ahir els escombriaires de Girona enmig d'una manifestació. "Si això no s'arregla, la farem grossa", insistien. La plantilla de Girona + Neta, que s'encarrega de fer la recollida d'escombraries, va acusar l'empresa d'abocar la ciutat a patir "el gran perjudici" que suposarà la vaga d'escombraries, prevista a partir del 3 de maig a la nit i que afectaria Temps de Flors i la campanya electoral.

Els treballadors, critiquen la postura immobilista de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) (l'empresa que forma part de la societat mixta amb l'Ajuntament de Girona) i asseguren que, en cap cas, acataran una retallada de conveni de fins al 23%. Quan falta poc perquè comenci l'aturada indefinida, el sindicat CCOO assegura que les postures estan molt allunyades i recorda que l'augment de sou que reclamen suposa només "un 0,004% dels diners que anualment dóna l'Ajuntament per prestar el servei".

Amb una pancarta on es llegia "Per uns serveis públics de qualitat, No a les retallades", una cinquantena de treballadors i representants sindicals es van manifestar per diferents carrers del centre de la ciutat, amb aturades a la Delegació del Govern i l'Ajuntament.

La plantilla critica que l'empresa FCC, de qui depèn Girona + Neta, ha dut la situació "al límit", negant-se en rodó a negociar. Els treballadors asseguren que, fins ara, només ha fet "moviments mil·limètrics en temes secundaris", però que no ha volgut entrar a parlar del focus del conflicte: el nou conveni col·lectiu.

CCOO, sindicat majoritari al comitè, critica que l'empresa vulgui retallar fins a un 23% el conveni actual. "Creiem que és actuar de manera inconscient", va dir el secretari general de la Federació de Serveis Públics del sindicat, Pau Gálvez. A més, els treballadors també asseguren que la direcció no ha volgut escoltar cap de les propostes de millora que han fet.

Per una banda, la plantilla reclama guanyar un 1% de poder adquisitiu aquest 2015. "Estem parlant del 0,004% de tot allò que l'Ajuntament de Girona paga pel servei", va dir Gálvez. Per l'altra, demanen que hi hagi transparència amb les noves contractacions i els ascensos dins de Girona + Neta. "Creiem que la nostra és una reivindicació senzilla i clara", assegura el representant sindical.

CCOO acusa l'empresa de deure's "a les ordres que vinguin de Madrid" i li critica que no vulgui escoltar-los. La plantilla diu que està oberta a negociar, però deixant clar que no acatarà una rebaixa de fins al 23% del conveni.

"La pilota es troba ara a la teulada de l'empresa; per això, demanem a l'Ajuntament que mogui fitxa, perquè si no la postura intransigent de la direcció abocarà la ciutat a un perjudici que ningú vol", va dir Gálvez, en referència a la vaga.