El Celler de Can Roca, situat al barri de Taialà de Girona, va trencar tots els pronòstics i va tornar a la primera posició del llistat dels millors restaurants del món de la revista Restaurant, que va aconseguir fa dos anys. La llista es va fer pública ahir a la nit a Londres. Les apostes feien sonar com a guanyador del rànquing el restaurant novaiorquès Eleven Madison Park, però finalment els germans Roca van van ser els grans triomfadors de la nit. El pòdium el van completar el restaurant italià Osteria Francescana, que va quedar segon, i el danès Noma, que l'any passat va aconseguir la primera posició. L'Eleven Madison Park va quedar finalment cinquè, just per darrere del restaurant peruà Central. El també català Albert Adrià va entrar per primera vegada en la llista dels 50 millors amb el seu local barceloní Tiquets, que se situa en la posició número 42, i va guanyar a més el premi al Millor pastisser del Món.

Sobre l'escenari de la sala ?Guildhall de Londres, Josep Roca va donar les gràcies a la seva família per la seva "paciència", i al seu equip, per ser "el millor del món". "La cuina està creixent des de les seves arrels i està expandint les seves branques cap a una societat més sostenible , saludable i sensible. Aquest és un èxit de tots nosaltres", va dir, en referència als cuiners assistents.

Familiars, treballadors i amics d'El Celler de Can Roca van embogir quan a Londres es va pronunciat el nom del restaurant. L'eufòria es va desfermar sobretot perquè entre ells hi havia escepticisme sobre quina posició aconseguiria l'establiment. Quan es va saber que el Noma -fins ara número 1- baixava fins a la tercera posició, els nervis es van començar a notar al restaurant dels pares dels germans on es van combregar tots per seguir la gala. El cava es va destapar sense miraments i tothom va acabar ruixat.

"Visca el Celler! Visca el Celler", cridaven els treballadors, entre ?abraçades i crits. Els pares dels artífexs del millor restaurant del món, Josep Roca i Montserrat Fontané, també van estar enmig de la celebració. "No ho havíem somiat mai", va reconèixer el pare dels germans Roca. El 2013, quan van obtenir per primera vegada el reconeixement, ja es queixaven que veien poc els fills. "No sé si els podré veure gaire, l'any passat els veia una miqueta més però molt poc, cada any es complica més", va reconèixer la mare, que va afegir: "Ho farem tot com podrem".

El 2013, el Celler va aconseguir per primera vegada el triomf i l'alegria es va desbordar al restaurant dels seus pares. L'any passat, però, el segon lloc va deixar un regust agredolç i, per això, aquesta nova edició tothom era més escèptic sobre el lloc que podia ocupar el restaurant gironí.

Malgrat que la festa va començar al restaurant, el matrimoni ja pensava en l'endemà: "Ara hem de netejar tot això que demà tornem a obrir que hem de treballar", deia Montserrat Fontané. El pare, Josep Roca, fa 48 anys que aixeca la persiana de l'establiment a dos quarts de set del matí. També hi havia al restaurant els fills d'en Joan, Marc i Marina, i els d'en Josep, Martí i Maria. "Estem en un núvol, estem flipant, no ens ho esperàvem pas", va reconèixer el fill gran d'en Joan, en Marc, que va assegurar que ha estat "una sorpresa i una satisfacció". "És un orgull i una satisfacció tenir a casa el millor restaurant del món, ens fa molt feliços", va afegir.

L'anunci del retorn al primer lloc va provocar una pluja de felicitacions cap als tres germans. Per exemple, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va exposar a Twitter: "Moltes felicitats germans i família Roca. Porteu Girona dalt de tot!". La vicepresidenta del Govern de la Generalitat i consellera de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, va piular: "Felicitats pel merescut reconeixement a treballadors incansables com Albert Adrià i els germans Roca. Gràcies per tot el que feu". El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va felicitar els germans i tota la família Roca amb un "Molt grans!" i la frase " Girona està de moda!".