Potser les apostes no els donaven com a favorits, però a ningú del món gastronòmic gironí l'ha sorprès el retorn d'El Celler de Can Roca al número 1 de la llista dels millors restaurants del món. La seva innegable capacitat de treball, una creativitat enlluernadora i haver internacionalitzat el seu treball a través d'una gira i nombroses conferències són els factors que més els han ajudat a recuperar la corona.

Després d'haver perdut el primer lloc mundial al cap de tan sols un any, Joan, Josep i Jordi Roca no es van rendir. Al contrari: van continuar treballant al màxim nivell, fent-s'hi, si era possible, encara una mica més. «Van tenir una actitud molt catalana després d'una derrota: es van posar a treballar com bojos. Van començar a experimentar amb les herbes i plantes de la contrada, van fer destil·lats de cuir, en Jordi va fer valer el seu títol de millor pastisser del món...», subratlla el gastrònom Jaume Fàbrega. Tot això ho van complementar amb un gran programa internacional que els va dur a fer conferències a tot el món i fins i tot a tancar el restaurant durant cinc setmanes per marxar amb tot l'equip a Amèrica. Allà van fer una gira en què, a banda de donar a conèixer la gastronomia pròpia d'El Celler, van poder incorporar ingredients i tècniques del continent americà. «El jurat valora molt la novetat i el risc, i ho ha tingut en compte», assenyala Fàbrega.

El mateix opina Fina Puigdevall, la cuinera de Les Cols (Olot), posseïdora de dues estrelles Michelin. «Es mereixien tornar-hi, tant per la seva trajectòria de tota la vida com pel que han fet durant l'últim any de dur El Celler a l'estranger. En una llista internacional això es valora molt, de manera que el resultat ha estat molt positiu i estem molt contents», assenyala.

Per al sommelier Agustí Ensesa, a banda del treball -«s'ho han guanyat a pols»- hi ha hagut un altre factor clau: els vins. «Un bon tractament dels vins suma molts punts, i cal tenir en compte que en Josep Roca és el millor sommelier del món», indica. «No crec que hi hagi cap altre restaurant amb uns vins de tanta qualitat», afegeix.

Els cuiners gironins estan molt satisfets amb el retorn del Celler al capdamunt de la gastronomia mundial, tant pels efectes positius que tindrà per a les comarques gironines com pel fet que tots coneixen els Roca i creuen que es mereixien el reconeixement. «Senzillament, són els millors. La feina que estan fent els germans i el seu equip és evident, i mai els ho podrem agrair prou: situar Girona al mapa, reivindicar la restauració catalana i gironina, tot el que estem aprenent els altres d'ells... que hagin recuperat el títol respon a la feina feta des de fa tantíssims anys», considera el xef dels Tinars (Llagostera), Marc Gascons, amb una estrella Michelin. I no escatima elogis: «Són tres grandíssims professionals d'un equip brutal que fa una feina incontesable», indica, tot afegint que «anar a El Celler és gaudir d'un plat rere l'altre, sense parar, i no només del menjar, sinó de tot l'entorn: el servei, l'entorn, l'espai, la vaixella, els vins... tot».

Pere Massana (Restaurant Massana, una estrella) creu que els Roca mai haurien d'haver perdut el número 1, i compara la seva situació amb la del Girona FC: «Estem veient que els jugadors pateixen i s'esforcen per pujar a Primera. El mateix passa amb la gastronomia gironina: s'esforça i aconsegueix coses, igual que fa El Celler en l'àmbit mundial. L'esforç sempre té un bon resultat», afirma.