ERC de Salt vol que el nou equip de govern tingui, com a mínim, onze regidors. Com que els republicans han obtingut cinc representants, això vol dir que, per poder governar amb majoria absoluta, necessitarien pactar amb dos grups: Independents per Salt-CUP i PSC, que en tenen tres cadascun. En un comunicat fet públic ahir, ERC va explicar que l´assemblea republicana creu que aquesta fórmula és necessària per donar estabilitat al pla de govern.

Malgrat que el pacte d´esquerres es va començar a forjar l´endemà mateix de les eleccions, la veritat és que encara no s´ha acabat de concretar. IpS, per una banda, va anunciar que estava disposat a votar el candidat d´ERC, Jordi Viñas, com a alcalde, i que negociaria amb els republicans la seva possible entrada al govern. Per la seva banda, l´assemblea del PSC va decidir «apostar» pel pacte d´esquerres, però sense donar el sí definitiu i vinculant tant la investidura com el possible govern als acords programàtics amb ERC.

De moment, però, les reunions encara no han donat com a resultat un acord de govern. I ERC no vol haver de decidir-se per un sol soci -IpS o PSC-, sinó que vol comptar amb tots dos, per tal de poder governar més còmodament. En aquest sentit, l´assemblea d´ahir va valorar molt positivament el procés de construcció durant les dues últimes setmanes d´un «projecte conjunt» dut a terme per part d´ERC, IpS i PSC, en el qual les tres formacions volen treballar plegades per poder tirar-lo endavant.

«Una aposta pel canvi»

Els republicans també han tornat a valorar els resultats electorals, que van fer perdre tres regidors a CiU (que es va quedar només amb sis), i en canvi van fer pujar ERC de zero a cinc. Segons l´assemblea republicana, això vol dir que Salt «ha fet una aposta decidida pel canvi de lideratge i de governança» a la vila, i que aquest nou lideratge passa per garantir la investidura de Viñas i la formació d´un govern estable a Salt.

Per això, després del treball fet en els darrers dies per consensuar els diferents programes, l´assemblea d´ERC ha apostat «decididament» per «la formació d´un equip de govern que inclogui com a mínim tres formacions (11 regidors) per poder donar estabilitat al pla de govern». Els republicans esperen que les assemblees del PSC i IpS-CUP també ratifiquin la proposta en els propers dies, tenint en compte que dissabte s´ha de constituir l´Ajuntament.

Els republicans consideren que un govern en minoria (de cinc regidors o, en el millor dels casos, vuit) no seria prou estable com per poder garantir la governabilitat del municipi.

D´altra banda, cal recordar que CiU també va oferir un pacte de govern a ERC, que passaria per partir-se l´alcaldia (dos anys per a cada partit) i governar plegats durant tot el mandat. Els republicans, però, matenen la seva voluntat d´apostar per tancar un pacte d´esquerres.