L´Ajuntament de Girona ha prohibit que les terrasses de determinades zones de la ciutat -bàsicament al Barri Vell- puguin agrupar les taules a partir de les onze de la nit. La mesura ha estat rebuda amb disgust per part de les associacions de bars i restaurants, que la consideren molt «dràstica», «intervencionista» i «difícil de complir», a banda de donar una mala imatge de cara als clients i turistes.

El president de l´Associació de Bars i Restaurants de la Rambla -englobada dins la Fecasarm-, Francesc Planas, lamenta la decisió i la considera del tot inviable. «Què haurem de fer? Quan vingui un grup de sis persones, els haurem de dir que quatre s´asseguin en una taula i els altres dos a l´altra?», es pregunta. A més, tampoc la considera gens efectiva, ja que «fan el mateix soroll vuit persones assegudes juntes que distribuïdes en dues taules de quatre». Planas es queixa que el consistori faci més cas als veïns -que sovint es queixen pel soroll- que no als restauradors, que, al cap i a la fi, paguen «una fortuna» per poder tenir les terrasses. «De cobrar els impostos no se n´obliden mai: aquest hivern hem tingut un munt d´obres que ens han portat perjudicis en forma de pols i sorolls i no ens han fet cap descompte», subratlla.

Planas es queixa que la decisió de l´Ajuntament és «arbitrària» i lamenta que no s´hagi tingut en compte l´opinió dels restauradors. «El problema és que l´Ajuntament legisla des de la taula d´un despatx, però a la pràctica les coses són molt diferents», adverteix. El representant dels restauradors recorda que el Barri Vell és el cor de la ciutat, igual que passa en altres ciutats com Barcelona o Madrid, i creu que qui vulgui tranquil·litat hauria d´anar-se´n a viure a les zones més residencials.

Planas lamenta, a més, que la decisió s´hagi pres de cara a l´estiu, quan la gent surt a sopar i després va a fer un toc en una terrassa. «La gent no surt d´un en un ni de dos en dos, sinó que solen anar en grup, i haver-los de dir que no poden unir les taules pot suposar un greu perjudici», alerta.

«Dràstic» i «intervencionista»

Per la seva banda, el president de l´Associació de Bars i restaurants del Barri Vell (també dins de la Fecasarm), Josep Maria Oliveras, considera que es tracta d´una mesura «bastant dràstica» i «intervencionista» que a la pràctica serà difícil d´aplicar. Oliveras creu que, com a mínim, es podria endarrerir fins a dos quarts d´una, ja que d´aquesta manera es veurien reduïts els perjudicis.

El representant dels bars i restaurants del Barri Vell creu que la prohibició donarà «molt mala imatge» de cara a clients i turistes, ja que se´ls haurà de dir que no poden ajuntar les taules i això farà que potser no tornin al bar en qüestió. «En aquests moments que tenim Girona en el mapa mundial del turisme ens hem de plantejar com rebrem aquesta gent, i prohibint-los ajuntar les taules potser no és la millor manera», reflexiona.

Les queixes per aquesta nova prohibició se sumen a les que hi ha cada any per l´horari de tancament de les terrasses, ja que els restauradors del Barri Vell reclamen poder obrir fins més tard.