Joan Olòriz ha anunciat que deixa la militància d'ICV després de 44 anys en un escrit al seu bloc personal. El xoc del seu posicionament clarament sobiranista amb la direcció empresa per la formació ecosocialista ha estat una de les claus per les quals el fins fa portaveu del grup municipal d'ICV-EUiA a Girona hagi près la decisió. Olòriz exposa, per exemple, que en la darrera convenció de la formació va fer «un darrer esforç per defensar en públic una esmena possibilista però que ens arrenglerava amb les altres forces d´esquerra nacional per a la independència, l´anomenada esmena Olòriz, no va prosperar i el meritori 27% que va treure ha esta del tot insuficient per a fer entendre el que volem i el que som».

Olòriz assegura que «no esparraco cap carnet, no me´n vaig escopint foc pel queixals, no veig als meus companys i companyes de partit fins ara com els meus adversaris, no és un trencament violent. És, com ho diria jo, un desamor, per una organització que com a eina de canvi, com a instrument col·lectiu ja no el sento meu. Em separo amistosament, com a resultat d´una decisió eminentment personal, facilitada pel fet que des del 13 passat, ja no tinc responsabilitats a les que sentir-me obligat.»

Joan Olòriz ja havia renunciat a continuar a la llista d'Iniciativa a Girona en aquestes darreres eleccions municipals, on ICV que tenia dos representants s'ha quedat sense regidors. Durant el tripartit d'esquerres a l'Ajuntament, va gestionar l'àrea de Serveis Socials.