Joan Olòriz va anunciar ahir que deixa la militància d'Iniciativa per Catalunya (ICV) després de 44 anys, en un escrit al seu bloc personal. El xoc del seu posicionament clarament sobiranista amb la direcció empresa per la formació ecosocialista ha estat una de les claus per les quals ha près la decisió qui fins fa pocs dies era el portaveu del grup municipal d'ICV-EUiA a Girona.

En aquest escrit Joan Olòriz exposa, per exemple, que mai ha "entès la lluita social sense un marc nacional concret que li dóna sentit, mai m'he trobat en la dicotomia d'escollir una o altra o pensar que una i altra s'excloïa. En un moment clau com el que vivim m'ha fet mal, un cop i un altre, un posicionament massa tebi, massa tàctic, del que havíem de fer com a col·lectiu". També indica que ell mateix, en la darrera convenció de la formació va fer "un darrer esforç per defensar en públic una esmena possibilista però que ens arrenglerava amb les altres forces d'esquerra nacional per a la independència, l'anomenada esmena Olòriz, no va prosperar i el meritori 27% que va treure ha estat del tot insuficient per fer entendre el que volem i el que som".

Tot i deixar la militància del partit, ara que ja no és regidor i s'acaba de jubilar, mantindrà una relació estreta amb la formació ja que continua fent-se seus molts dels postulats del partit i a dins hi deixa molts companys i amics.

En aquest sentit, Olòriz indica que "no esparraco cap carnet, no me'n vaig escopint foc pel queixals, no veig els meus companys i companyes de partit fins ara com els meus adversaris, no és un trencament violent. És, com ho diria jo, un desamor, per una organització que com a eina de canvi, com a instrument col·lectiu ja no el sento meu. Em separo amistosament, com a resultat d'una decisió eminentment personal, facilitada pel fet que des del passat dia 13, ja no tinc responsabilitats a què sentir-me obligat."

Joan Olòriz ja havia renunciat a continuar a la llista d'Iniciativa a Girona en aquestes darreres eleccions municipals, on ICV que tenia dos representants s'ha quedat sense regidors. Durant el tripartit d'esquerres a l'Ajuntament, va gestionar l'àrea de Serveis Socials.

Olòriz sempre s'ha mantingut actiu en l'àmbit social i en defensa dels drets socials. Va ser el primer síndic de greuges de la UdG, del 1994 al 1999 i va participar des de la seva fundació en la Intercomarcal de CCOO. A més ha estat representant del professorat a la Junta de Personal d'Ensenyament no Universitari. Va ingressar al PSUC el 1971 i havia estat a Iniciativa per Catalunya Verds des de la seva fundació. Ha estat a l'Ajuntament de Girona des de l'any 2000 fins al maig d'aquest 2015; del 2003 al 2011 va ser tinent d'alcalde i responsable de l'àrea de Polítiques Socials i Cooperació.