El rei Felip VI ha autoritzat Jorge de Camps i Galobart a utilitzar a Espanya el títol pontifici de Marquès de Camps, segons va recollir ahir el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Es tracta d'un títol atorgat pel papa Pius IX al gironí Pelagi de Camps i de Matas l'any 1873, que des de llavors ha anat passant de generació en generació. El privilegi de noblesa de la família, tanmateix, ve del rei Felip III, que el va concedir al comerciant gironí Rafael de Camps com a agraïment per la seva participació en la defensa de la ciutat contra les tropes franceses.

Actualment, el Marquès de Camps té el centre de les seves possessions al Mas Ribot de Salt, però també compta amb finques repartides tant per les comarques gironines com pel conjunt de Catalunya.

L'any 1991, Felipe de Camps i de Subirats va cedir en dipòsit a l'Ajuntament de Salt l'arxiu patrimonial i històric del llinatge, que va ser ingressat a l'Arxiu Municipal de la vila.

L'any passat, l'actual Marquès de Camps, Jorge de Camps, va cedir en dipòsit 65 documents més del seu patrimoni. Malgrat que no fan referència explícita a Salt, va decidir diposar-los en aquest municipi perquè d'aquesta manera tota la documentació del marquesat està al mateix lloc.