Les famílies del bloc de Salt tenen fins al 25 de juny per marxar o les desallotjaran

Ahir van entrar un escrit al Jutjat tot demanant que s'ajorni

22.06.2015 | 07:09
Els membres de la PAH Girona Salt protestant davant dels Jutjats de Girona.

Les famílies que han tornat a ocupar el bloc de Salt tenen fins al 25 de juny per marxar voluntàriament o els desallotjaran per la força. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) Girona Salt, així mateix, ha entrat un escrit al Jutjat d'Instrucció número 3 en què demanen que s'ajorni aquest termini, tot exposant que les persones que viuen a l'edifici -18 adults i 24 nens- estan en una situació "de vulnerabilitat extrema". "Pensem que el jutge, quan conegui la situació amb detall, farà un pas enrere perquè és una qüestió de drets humans bàsics", va afirmar ahir la portaveu de la Plataforma, Marta Afuera. La PAH demana assistència jurídica gratuïta per poder paralitzar el procés i assegura que aquestes famílies no tenen cap altre lloc on anar.

Una ordre de desallotjament torna a pesar sobre el bloc de Salt que la PAH va ocupar per segona vegada el 22 de maig. El Jutjat d'Instrucció número 3 de Girona dóna un termini a les famílies que viuen a l'edifici perquè abandonin voluntàriament l'immoble. Si no ho fan, els desallotjaran forçosament. Les 14 famílies -formades per 18 adults i 24 menors d'edat- tenen fins al dia 25 de juny al matí per recollir i marxar.
La portaveu de la PAH Girona Salt, Marta Afuera, ja ha avançat que no ho faran perquè són famílies en una situació de "vulnerabilitat extrema", moltes sense cap tipus d'ingrés i que no tenen cap altre lloc on anar. "Abans d'alliberar de nou el bloc de la Sareb, vivien fins a cinc persones en una sola habitació, sense subministraments i sense menjar", va explicar Afuera.

Per guanyar temps i intentar evitar que el desallotjament s'executi, tots i cadascun dels adults que viuen al bloc han entrat un escrit al jutjat en què alerten que hi ha obert un procediment judicial contra ells com a ocupants de l'edifici però que no tenen recursos econòmics per lidiar. "Presentem una sol·licitud d'assistència gratuïta perquè no tenim diners per pagar un procediment i s'han de poder defensar amb totes les garanties", afirma la portaveu. "El tràmit processal pel qual m'emplaça el jutjat ha de realitzar-se necessàriament per mitjà d'advocat i procurador, per la qual cosa, per evitar la indefensió que podria provocar-me la preclusió d'aquest tràmit, resulta convenient la suspensió del termini indiciat, fins que recaigui la resolució sobre el reconeixement o denegació del meu dret o es produeixi una designació provisional d'advocat i procurador", exposa la PAH a l'escrit.

Afuera espera que, d'acord amb l'escrit, el jutjat suspengui el procés i que tinguin marge per aconseguir una negociació per trobar un habitatge digne per a les famílies que viuen al bloc. La PAH sosté que quan el jutge conegui la situació econòmica i familiar de les famílies "farà un pas enrere" i deixarà temps per trobar una sortida pactada. En paral·lel, la PAH s'ha posat en contacte amb el nou alcalde de Salt, Jordi Viñas, amb qui mantindran una reunió demà per abordar la situació. "Tenim moltes esperances en l'entrada d'un govern d'esquerres a Salt, segur que trobarem moltes més respostes", conclou Afuera.

Aquesta és la segona vegada que la PAH ocupa el bloc situat al carrer Doctor Castany de Salt, i que és propietat del Sareb. La primera vegada que es va ocupar el bloc va ser durant el 2013, i es va convertir en tot un símbol de la PAH. Va restar ocupat nou mesos i fins i tot es va aconseguir aturar temporalment el seu desnonament gràcies al Tribunal d'Estrasburg. Finalment, la Generalitat va reallotjar totes les famílies en altres vivendes i se'ls va fer fora definitivament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Coralí Cunyat i Domènec Espadalé van presentar el certamen.
La Fira de Mostres creix un 8% en superfície d'exposició contractada

La Fira de Mostres creix un 8% en superfície d'exposició contractada

El certamen tindrà 397 estands i entre les novetats inclourà tallers de la UdG i d'emprenedoria...

Un projecte per estudiar les vivències a l´antic hospici guanya la beca 8 de març

Un projecte per estudiar les vivències a l´antic hospici guanya la beca 8 de març

S'ha atorgat a Céline Xicola i Montserrat Carbonell. La subvenció, de 6.000 euros, busca potenciar...

Condemnen a 16 anys i 3 mesos de presó l´assassí de Montse Méndez

Condemnen a 16 anys i 3 mesos de presó l´assassí de Montse Méndez

La sentència imposa una pena de dos anys de presó al seu company de pis, que va ajudar-lo a...

Ningú no governa el turisme

Ningú no governa el turisme

La jornada «Governar la ciutat amb turisme», celebrada ahir a Girona, conclou que és molt difícil,...

Successos Un detingut per robar en un pis de Salt

Successos Un detingut per robar en un pis de Salt

Agents de la policia local de Salt han detingut recentment un jove de 21 anys per la seva...

Millores a l´inici de la via verda que uneix Girona i Sarrià de Ter

Millores a l´inici de la via verda que uneix Girona i Sarrià de Ter

El Consorci de les Vies Verdes de Girona està actuant en el tram urbà d'inici de la...

Enllaços recomanats: Premis cinema