La Diputació estarà plena de cares noves. Tant al govern com a l'oposició. CDC renovarà bona part dels seus representants, però el gran canvi es produirà a Unió, on no repetirà cap dels seus quatre diputats fins ara. A més, CDC recuperarà la presidència després de 4 anys. A la Diputació, seran presents els tres màxims dirigents comarcals de CDC, ERC i PSC: Pere Vila, Josep Maria Rufí o el seu probable successor David Mascort, i Juli Fernández.

Unió Democràtica ha apostat per la renovació a la Diputació de Girona. Els escollits són per l'Alt Empordà, Carles Álvarez, alcalde de Vilamalla; pel Baix Empordà, Albert Gómez, primer tinent d'alcalde de Palafrugell; pel Gironès, Eva Palau, regidora de l'Ajuntament de Girona, i per la Selva, l'alcalde d'Hostalric, Josep Antoni Frias. Amb aquests nomenaments es confirma que no repetiran ni Jaume Torramadé, expresident i exalcalde de Salt, ni Joan Giraut, actual president en funcions i alcalde de Castell-Platja d'Aro. A més, tampoc hi seran en la propera corporació ni l'alcalde de Pau, Josep Blanch, ni l'alcalde de Maçanet de la Selva, Antoni Guinó.

La sortida d'Unió del Govern i el trencament de la federació ha acabat per decidir la presidència de la Diputació. Convergència assegurava que la ruptura de CiU comportava, inevitablement, que el càrrec tornés a mans del partit però Unió havia presentat batalla. La decisió es va tancar ahir a Barcelona. Les direccions dels dos partits van acordar que Unió cedeixi i que Convergència sigui qui ostenti la presidència.

El president de la Intercomarcal d'UDC a les comarques gironines, Joan Cañada, va admetre que han perdut la presidència, però també va dir que, enmig de tot allò que suposa el trencament de CiU, "aquesta és la més petita de les coses que saben greu". El president de la Intercomarcal, però, ja va precisar que el més important, precisament arran del trencament, "no és presidir o no presidir la Diputació, sinó que es respectin tots els acords i compromisos". Aquest pacte a respectar per part de CDC fa referència als representants de la Diputació de Girona: dels catorze diputats que les urnes van donar a CiU, deu seran per a Convergència i quatre per a Unió.

Aquest mandat 2011-2015, Convergència asseurà vuit alcaldes a la Diputació de Girona. Seran els de Banyoles (Miquel Noguer), Figueres (Marta Felip), Olot (Josep Maria Corominas), Llagostera (Fermí Santamaria), Vidreres (Jordi Camps), Lloret (Jaume Dulsat), Mont-ras (Carles Salgas) i Puigcerdà (Albert Piñeira). Els dos diputats que ha nomenat el partit són Pere Vila, actual president de CDC a les comarques gironines, i la regidora de Girona Maria Àngels Planas.

Precisament, Pere Vila és un dels noms que sonen per presidir la Diputació de Girona. Vila ha perdut l'alcaldia de Llançà, tot i haver guanyat les eleccions al municipi, També hi ha altres dos noms més que figuren a les travesses per presidir la Diputació de Girona. Són els de Miquel Noguer, que ha revalidat la majoria absoluta a Banyoles i que ja va ser vicepresident aquest mandat, i el de l'alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria.

Santamaria és el nom que prefereix l'alcade de Girona Carles Puigdemont, que a més veurà com dues de les seves regidores també seuen a l'ens provincial: Eva Palau i M. Àngels Planas.

La sessió de constitució es podria celebrar el 2 de juliol o, com a molt tard, una setmana després.