Doble celebració a Girona. Els Amics de la Sardana Terranostra i la Cobla Baix Empordà han decidit avançar-se unes hores a la celebració oficial del Dia Universal de la Sardana, que es commemora aquest diumenge, i realitzar una audició nocturna aprofitant la celebració internacional del Dia de la Música, que també se celebra el 21 de juny. Les desenes de persones que han omplert la Plaça Independència han seguit el ritme del flautí i han ballat un conjunt de sis sardanes, entre elles 'Catalunya' -creada pel precursor Enric Morera- que ha estat l'obra escollida aquest any perquè es repeteixi en totes les activitats i actuacions que es facin amb motiu d'aquesta diada popular sardanista.

El Dia Universal de la Sardana és una diada que se celebra des de 1960 a Catalunya i està organitzada per l'Obra del Ballet Popular per fomentar el sardanisme i els valors culturals d'aquest ball típic català. Des del 2012 se'n fa càrrec la Confederació Sardanista de Catalunya. Es tracta d'una celebració que travessa les fronteres catalanes i que s'acostuma a fer a altres indrets del món com Grenoble (França), Basilea (Suïssa), Mendoza (Argentina) o Victòria (Austràlia), allà on les colles, casals o entitats catalanes que volen adherir-s'hi.

L'únic element distintiu i unificador és que totes les activitats, ballades i audicions sardanistes que es realitzin entorn aquesta celebració han d'interpretar una mateixa composició escollida per la Confederació Sardanista de Catalunya.

Enguany, es tracta de la peça anomenada 'Catalunya' d'Enric Morera, aprofitant que aquest 2015 és l'Any Morera i que es commemoren 150 anys del naixement d'aquest compositor, precursor de la sardana i que va crear una de les peces més emblemàtiques, la 'Sant Espina'. Una obra que s'ha pogut escoltar aquesta nit a la Plaça Independència de Girona. Desenes de persones de totes les edats han omplert aquest espai del centre històric de la ciutat per ballar a ritme de la Cobla Baix Empordà que ha interpretat on conjunt de sis sardanes, entre elles 'Girona, fires i sardanes', 'Joves Triomfants', 'Nostra Dansa, mil i més' o 'Font Vella'.

L'acte ha estat organitzat pels Amics de la Sardana Terranostra, entitat que des de fa mig segle treballa per fomentar la sardana entre la població. Des de l'entitat, un dels vocals, Josep Bonet, ha assenyalat que costa que els joves mostrin interès en aquest tret cultural català però que, cada cop més, s'apunten a les competicions de sardanes mentre les colles locals van perdent pes. "Actes com aquesta celebració serveixen per unificar i mostrar que hi ha germanor en el món de la sardana", ha destacat.

L'Eddy López, músic de la cobla Baix Empordà, ha explicat que diades així ajuden a donar a conèixer la cultura catalana tot i que, per a ell, cada dia "és el dia universal de la sardana". "Sempre que toco ho sento així", ha assegurat.

En aquesta línia, Bonet ha comentat que han escollit realitzar l'acte central a Girona aquest dissabte a les deu de la nit perquè diumenge, el dia oficial de celebració de la diada de la sardana, es fan activitats arreu de les comarques gironines. "Volíem diferenciar-nos i per no interferir amb altres activitats han decidit fer-ho coincidir amb la majoria dels esdeveniments organitzats per la celebració internacional del Dia de la Música que es fa pels volts del 21 de juny", ha comentat.

L'activitat ha atret una munió d'espectadors que han seguit l'audició asseguts als bancs de la plaça tot picant de mans i movent els peus al ritme del flabiol. Pel que fa a properes activitats, l'entitat Amics de la Sardana Terranostra realitzaran una marató de sardanes el pròxim 4 de juliol a partir de les set de la tarda a la Plaça Independència dins del festival de cultura popular i tradicional Undàrius.