Dos investigadors relacionats amb la medicina, dos projectes socials i una arquitecta llorejada internacionalment coparan demà els premis que anualment lliura la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) a joves i entitats que han destacat en els seus respectius camps.

Els Reis d'Espanya lliuraran el guardó en la categoria d'Empresa al català Bernat Ollé, un enginyer químic reusenc nascut el 1979, que ha centrat la seva carrera en el desenvolupament i comercialització d'innovacions en l'àmbit de les ciències de la salut.

Ollé, doctor en Enginyeria i MBA per l'Institut de Tecnologia de Massachusetts, és membre de l'equip de PureTech Ventures, un grup d'inversió des del que ha fundat quatre empreses de biotecnologia en què treballen quaranta persones.

Una d'aquestes quatre companyies, Vedanta, desenvolupa una classe de fàrmacs per a malalties autoimmunitàries, mentre que les altres es dediquen als tractaments contra la calvície, a les plataformes tecnològiques i a la nutrició.

L'altre guardonat en l'àmbit de les ciències, en el seu cas en la categoria d'Investigació, és també un químic, Samuel Sánchez, nascut a la localitat de Terrassa (Vallès Occidental) el 1980 i que, des del gener passat, forma part de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya.

Sánchez, que ha estat també investigador del Max Planck de sistemes d'intel·ligència de Stuttgart, centra el seu treball en el disseny de nanorobots autopropulsats que naveguen per l'interior del cos humà amb finalitats mèdiques com la dosificació necessita fàrmacs.

El premi de l'FPdGi de la categoria Arts i Lletres recaurà en l'arquitecta gironina Olga Felip, nascuda el 1980 i l'obra de la qual ha estat exposada a Barcelona, Madrid, Venècia, Londres, Tòquio o Buenos Aires.

Entre les seves obres més destacades figura la plaça de l'Absis de la Catedral de Tortosa, el Centre Cívic de Ferreries, les Piscines de Jesús, el Centre d'Assistència Primària de l'Aldea i el Museu de l'Energia d'Ascó.

Felip ha obtingut a més diversos reconeixements internacionals al llarg de la seva carrera i, el 2012, va ser escollida per representar Catalunya en la Biennal d'Arquitectura de Venècia.

En la categoria Social, el premi de l'FPdGi serà per a Héctor Colunga, de Gijón, que s'ha destacat per la seva vinculació a iniciatives comunitàries com la que encarna la Fundació Marianao de Sant Boi de Llobregat, des de la qual va impulsar un projecte d'oci alternatiu i juvenil denominat 'VPK' o un altre de promoció d'emprenedors com és l''Esfera'.

A partir del 2010, Colunga assumeix la direcció de l'entitat Mar de Niebla de Gijón, on lidera una iniciativa de lluita contra les desigualtats i la pobresa.

Finalment, el premi FPdGi en la categoria d'Entitats és aquest any per a la Fundació Secretariat Gitano, que treballa des de fa més de trenta anys a favor de la inclusió social d'aquesta comunitat a través de programes i serveis d'inserció laboral.

La cerimònia de demà inclourà, a més del lliurament de guardons, una intervenció de l'activista a favor dels drets de les dones i els nens Graça Machel, vídua de Nelson Mandela.

El director executiu de Youth Business International oferirà al seu torn una ponència denominada destinada als joves emprenedors que se citaran a Girona aquest dijous i divendres per prendre part en el Fòrum Impulsa, una cita que organitza anualment la FPdGi per facilitar la capacitat emprenedora de les noves generacions.

Una taula rodona amb exguardonats en anteriors edicions donarà pas al lliurament de premis d'aquest any, preàmbul del Fòrum, en què se citaran aquest 2015 més de vuit-cents participants.