La vídua de Nelson Mandela i activista defensora dels drets de les dones i dels infants, Graça Machel, va inaugurar el Fòrum Impulsa reivindicant l'empoderament de les dones per atenuar els conflictes a l'Àfrica i progressar. «Les dones poder ser les líders d'un futur millor». «Calen més dones en posició de poder perquè tendeixen a ser amortidors socials que, d'alguna manera, atenuen el conflicte», deia en format «conversa» amb el periodista Xavier Aldekoa.

Nascuda a Moçambic el 17 d'octubre de 1945, precisament ahir es commemoraven els 40 anys de la independència del país, Machel va recordar els seus anys de lluita. El 1973 es va unir al Front d'Alliberament de Moçambic i amb la independència es va convertir en ministra d'Educació i Cultura. Els seus esforços es van centrar a reduir l'analfabetisme. «L'educació va esdevenir el més important per demostrar que la llibertat no és només política». Aquí va introduir el paper de les dones i la necessitat d'educar des de la infància. «Una dona amb independència financera, educació i actitud de responsabilitat, pot canviar una situació personal, familiar i nacional», va afegir.

Els últims anys els ha dedicat en organitzacions com l'ONU, per a la protecció dels nens i a favor de les dones intentant incrementar la seva participació en l'entorn polític i financer. A més, va admetre que cal una responsabilitat dels països africans.«Hi ha lleis discriminants amb les dones i treballem amb una xarxa de dones perquè connectin amb els parlaments i les estructures legals». A banda, va identificar un altre problema: les dificultats de les dones per accedir a crèdits i fer els seus projectes. «Moltes tenen temor i falta de confiança» i «formem dones perquè presentin projectes atractius pels bancs». I és que a l'Àfrica, deia d'exemple, la majoria dels que produeixen menjar són dones, «però no en són propietàries i els drets d'herència acostumen a estar en mans dels homes» i, va afegir, «treballem amb els líders tradicionals perquè això canviï».

Finalment, es va referir a les relacions comercials amb l'exterior. «Els líders [africans] han de canviar aquesta relació entre les antigues potències colonials. Molts dels recursos naturals que hi ha al continent africà no són transformats al continent mateix, sinó que són exportats a Europa, Amèrica i Àsia». «L'obligació dels líders és demanar una justa relació», va sentenciar Machel.